Heldere uitleg van verslaving

Je bent verslaafd, maar wat doet deze ziekte nou precies met je brein? In het blad van het Nationale Instituut voor Alcoholmisbruik en Alcoholisme wordt op een heldere manier uitgelegd wat verslaving is. Dit keer geen taaie wetenschappelijke stof, dus doe er je voordeel mee.

In deze formulering staan drie elementen centraal:
1. De uitvoerende functie
Een brein is er erg goed in om dingen waar je tegenaan loopt, op een andere manier te bekijken zodat je ermee om kan gaan. Als verslaafde heb je moeite met deze manier van denken. Je worstelt met het vasthouden van je aandacht, met remmingen, het vooruit plannen van dingen en met oordelen over het verleden en de toekomst. Deze worstelingen komen voornamelijk voor als je verslaafd bent aan nicotine, cannabis en cocaïne. 

2. Extra beloning
Het beloningscentrum in de hersenen zorgt ervoor dat bepaalde gedragingen met een prettig gevoel beloond worden. Dit zijn vooral gedragingen die belangrijk zijn voor het voortbestaan van de mens, zoals eten en seksuele activiteit. Als je je brein 'beloont' met alcohol, stijgt de hoeveelheid dopamine, het welbekende hormoon in de hersenen. Dat geeft een goed gevoel. Als je verslaafd bent, werkt je beloningssysteem anders. Je hersenen hechten extra waarde aan verslavende stoffen, waardoor een grotere beloning volgt.

 3. Negatief denken
Als verslaafde denk je vaker negatief. Dit maakt je vatbaarder voor je verslaving. De middelen die je gebruikt, werken dan als tijdelijke zalfjes tegen je negatieve gedachtes.

De bovengenoemde elementen gaan gepaard met genetische factoren en omgevingsfactoren. Het Nationale Instituut voor Alcoholmisbruik en Alcoholisme zette al deze factoren in een overzichtelijke infographic.

Datum: 30/11/2016

Reageer reacties (0)
LEES MEER...