Herstel komt met de jaren

Oude rockers, befaamde schrijvers, groot acteurs, goedgebekte zangers. Ieder zijn of haar eigen talent, maar met een paar gemeenschappelijke delers: ze zijn allemaal 50 plus én in herstel van een verslaving. En iedereen mag dat weten.

Stephen Fry (58)
De acteur, schrijver en presentator spendeerde naar eigen zeggen enorme hoeveelheden tijd en geld aan cocaïne. De Engelsman heeft er bepaald geen moeite mee om boeken over zijn eigen sores vol te pennen. In zijn derde autobiografie More fool me (2014) is hij openhartig over zijn drugsgebruik. Over de wisselwerking van drugs met zijn bipolaire stoornis en depressiviteit zegt hij: ‘Vijftien jaar lang gebruikte ik cocaïne op een chronisch manier. Als ik hyper was nam ik het om enigszins tot rust te komen.’ Fry had  in 1986 zijn eerste ervaring met cocaïne en raakte er meteen aan verslaafd. Vorig jaar bood hij excuses aan nadat hij eerder bekende in onder andere Buckingham Palace en het hoofdkantoor van de BBC coke gesnoven te hebben.  Met drugs stoppen vond hij, toen hij er eenmaal aan toe was, eenvoudig. Drugsgebruik heeft meer schade aan zijn carrière dan aan zijn lichaam toegebracht, zegt  hij in een recent interview.

Stephen King (68)
Al ruim 25 jaar is hij in herstel, nadat zijn vrouw Tabitha vond dat het genoeg was en al zijn rommel (bierblikjes, zakjes cocaïne, lepels vol snot en bloed, flessen Listerine en een hele apothekerskast aan medicijnen) voor zijn voeten gooide. We hebben het over Stephen King, die wereldberoemd werd met zijn boeken in het horrorgenre. Zijn 28 eerste boeken schreef hij volledig onder invloed. Van Cujo, over een bloeddorstige hond, wist hij niet eens meer dat hij het geschreven had. Over Jack Torrance, de alcoholistische hoofdpersoon in The Shining, gaf hij pas later toe dat zijn alcoholisme gebaseerd was op zijn eigen verslaving. King schrijft nog steeds boeken aan de lopende band. Per jaar verschijnen gemiddeld twee nieuwe boeken van de schrijver. Verslaving is in de meeste van zijn verhalen een terugkomend thema. Soms bij de hoofdpersoon, maar vaker bij een personage op de achtergrond.  

 'Je zou me niet aardig vinden, als je wist wat voor vreselijke dingen ik heb gedaan'

 

James Hetfield (52)
In 2001 liet de frontman van de Amerikaanse metalband Metallica  zich opnemen in een verslavingskliniek. Hij kampte met verslavingsproblemen en kwam daardoor geregeld in de problemen. ‘Je zou me niet aardig vinden, als je wist wat voor vreselijke dingen ik heb gedaan’, zei hij in een interview met Road Recovery. Twee jaar na zijn opname verscheen het album St. Anger, met daarop ook het nummer Some Kind of Monster wat eveneens de titel is van de documentaire die over de band verscheen. De documentaire brengt in beeld hoe James’ verslaving en het in herstel gaan invloed hadden op de hele band. Het grootste gedeelte van St. Anger werd door Hetfield in de kliniek geschreven. Sindsdien gaat Hetfield clean en sober door het leven, en geeft de band nog steeds fantastische optredens wereldwijd.

 Alice Cooper (67)
Vincent Furnier, beter bekend als Alice Cooper, kan gezien worden als grondlegger van de glamrock (omdat hij in shows verscheen in glitterjurkjes en onder een flinke laag make-up) en shockrock (omdat hij zich in andere shows liet ‘elektrocuteren’ en ‘ophangen’). De band Alice Cooper viel in 1974 uit elkaar en toen ging Furnier solo verder onder dezelfde naam.
Een Alice Cooper zonder drank leek onwaarschijnlijk, maar sinds zijn opname eind jaren zeventig is hij clean en daar vloeide ook nog eens een mooie plaat uit voort. From the inside is volledig gebaseerd op ervaringen die de rockzanger op deed in de kliniek. Het bekende nummer How you gonna see me now schreef Cooper voor zijn vrouw, omdat hij zich realiseerde dat zij hem voor zijn opname nog nooit nuchter had gezien en bang was hoe hij op haar over zou komen. 

Stevie Nicks (67)
Wie herinnert zich niet Stevie Nicks die met haar feeërieke verschijning het wonderschone Sara vertolkt in 1978? Dat de leading Lady van Fleetwood Mac dat deed met een groot gat in haar neus vanwege haar cocaïneverslaving zal veel minder bekend zijn.  In 1986 laat ze zich voor haar verslaving opnemen in de Betty Ford Kliniek. Dat doet ze onder de naam Sara, waar ze ook weer een nummer over schrijft: Welcome to the Room, Sara dat in 1987 uitgegeven wordt.  In de kliniek krijgt ze in die dagen de tranquillizer klonopin voorgeschreven waarvoor ze negen jaar later weer naar rehab gaat. Sindsdien gaat ze nuchter door het leven. Ook de mannen in het leven van Stevie zijn altijd onderwerp van gesprek geweest. We noemen er enkele: Mick Fleetwood, Lindsey Buckingham, Don Henley en Joe Walsh (beiden Eagles). Joe Walsh ziet ze als de liefde van haar leven. Joe, zelf in herstel sinds 1994 schreef zelf de hit: One Day at the Time.

 

Iggy Pop (68)
Iggy Pop betreedt het podium steevast met ontbloot bovenlijf. Al 68 jaar, maar hij ziet er nog steeds uit als een jonge god. Met zijn energieke houding en krachtige songs weet hij het publiek altijd wild te krijgen. Op een positieve manier. In de tijd dat hij drugs gebruikte was dat anders. Iggy's band The Stooges was geliefd onder motorbendes, die lieten zich echter niet makkelijk temmen. Als ze tijdens zijn songs blèrden, maakte Iggy het met zijn reactie alleen erger. Hij speelde dan hetzelfde nummer voor een halfuur en voegde teksten toe als: 'Kus mijn kont, stelletje motormietjes.' Toen Iggy in 1977 werd opgenomen in een psychiatrische kliniek, was David Bowie één van de weinige bezoekers. Dat was het begin van een levenslange vriendschap. Samen gingen ze een paar jaar in Berlijn wonen, kickten af van de heroïne en namen twee geweldige albums op: The Idiot en Lust For Life

'Ik zag zijn opgeblazen lichaam en realiseerde me dat ik iets moest veranderen. Ik wilde niet dood'

Elton John (68)
Deze zomer had Sir. Elton John iets te vieren: hij was een kwart eeuw in herstel. De zanger was verslaafd aan alcohol en cocaïne, toen hij in contact kwam met de dertienjarige Ryan White, die aids had na een bloedtransfusie. Over een ontmoeting met White in het ziekenhuis zei John later: ‘Ik zag zijn opgeblazen lichaam en realiseerde me dat ik iets moest veranderen. Ik wilde niet dood.’ Toen White stierf in 1990 opende dat zijn ogen. 25 jaar later postte hij een foto van een cake met daarboven het getal 25 op Instagram. ‘25 years of sobriety today, one day at a time’, schreef hij. Hij vulde zijn bericht aan met tags als #gratitude #happiness en #blessed.
Door de jaren heen belde de zanger ook wekelijks met Eminem, om hem te adviseren over herstel. De twee hadden samen opgetreden tijdens de Grammy Awards in 2001, en het klikte zo goed, dat de rapper John vroeg hem bij te staan.

Carrie Fischer (58)
Actress, Author, Failed Anorexic. Dat zijn de woorden die Carrie Fisher zichzelf toekent op haar eigen website. De vrouw die de wereld leert kennen als prinses Leia uit de Star Wars triologie, vermeld er niet bij dat ze herstellend verslaafde is. Carrie is al behoorlijk aan de drank als ze in 1978 John Belushi ontmoet met wie ze samen aan drugs gaat ruiken. Tijdens de opnames van de film The Blues Brothers is ze vaak zo dronken dat ze niet komt opdagen. Na de film bezoekt ze NA en AA meetings en gaat ze in herstel. Haar vriend Beluchi helaas niet. Hij sterft in 1982 aan een OD. Hierna ontwikkelt Carrie zich tot een begenadigd auteur. Haar eerste roman Postcards from the Edge wordt een bestseller en ze ontvangt er diverse prijzen voor. In 2008 verschijnt haar autobiografie Wishful Drinking. Het boek is gebaseerd op haar One Woman Show, dat onder meer succes had op Broadway. HBO kabel tv maakte er een documentaire over.   

Ozzy Osbourne (66)
Ozzy is in zijn leven langer onder invloed geweest dan nuchter. Velen zijn bekend met het 'incident' waarin hij de kop van een vleermuis eraf beet (een jaar eerder deed hij hetzelfde met een duif). Zo zijn er nog hele boeken volgeschreven. In 1981 had hij een afspraak met de baas van zijn platenlabel. Er werd wijn gedronken. Ozzy had de fles zo op, besloot om te strippen en dompelde zijn testikels in het glas wijn van de platenbaas. Of de wijn daarna nog is gedronken is niet bekend, maar het zou ons niks verbazen. In 2011 heeft Ozzy's zoon Jack een prachtige documentaire gemaakt over zijn vader: God Bless Ozzy Osbourne. Daarin zien we hem in herstel treden en een nieuw leven opbouwen. Zichtbaar geniet hij nu van de kleine dingen, zoals dat hij nou zelfs eens de auto kan besturen, en niet zijn 'bloody wife'.

Samuel L. Jackson (66)
Deze bekende Hollywood-acteur is bijna 24 jaar clean en sober. Hij verloor zijn vader aan alcoholisme en raakte zelf verslaafd aan drank en drugs. Hij raakte Rock Bottom toen zijn vrouw Latanya en zijn dochter Zoe hem vonden op de keukenvloer naast een pan vol zelf gekookte coke. Hij liet zich de volgende dag opnemen in een verslavingskliniek en is sindsdien clean. Twee weken na zijn ontslag uit de kliniek speelde hij in zijn eerste blockbuster een crackverslaafde en brak wereldwijd door als acteur. Volgens Jackson zelf heeft stoppen met gebruiken zijn acteerprestaties zodanig verbeterd dat hij zijn hele carrière te danken heeft aan zijn nuchterheid.

 

 

 

 

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...