Zelf re-creëren

Het leven is een constant veranderingsproces en ik bevind mij er middenin. Wat ik gister nog volstrekt normaal vond, vind ik vandaag onacceptabel. Mijn opvoeding leerde mij dat mijn bestaansrecht bestond uit de rol van de perfecte christenvrouw, liefst nederig, volgzaam en onderdanig. Vandaag verleen ik mijn bestaansrecht aan het feit dat ik, net als ieder ander, er simpelweg toe doe met al mijn toeters en (oor)bellen. Sinds ik in herstel ben, ben ik mij aan het ‘zelf re-creëren’.

De eerste anderhalf jaar van herstel bevond ik mij in een identiteitscrisis. Want wie was ik achter al die maskers die mij hielpen te overleven? Om de goedkeuring te krijgen van wie dan ook, heb ik, achteraf gezien, toneel lopen spelen. Want het is wat, perfect moeten zijn. Een constant op je tenen lopen proces. Het bracht ongezond gedrag en daarmee geheimen met zich mee. Bijna mijn hele leven lang heb ik gezocht naar manieren om mijn leven als een compleet persoon, als een geïntegreerd wezen, te leven. Ik wilde er bij horen. Grootse plannen en dromen had ik om toch maar gezien te worden. Sommigen zijn zowaar werkelijkheid geworden. Maar die ene ware droom die ik jarenlang heb gekoesterd kreeg ik niet van de grond. Een enorme kloof bestond er tussen gezonde keuzes en besluiten maken en deze omzetten in daden. Actieve verslaving hielp daar niet bij. Het versterkte alleen maar mijn gevoel van waardeloos zijn.

In vorige blogs heb ik verteld dat ik nog niet zo lang geleden als pastor de kerk heb verlaten. Hierdoor ontstond er tijd en ruimte om mijzelf af te vragen wat ik nog echt wil. Waar ligt mijn passie? Wat is mijn lotsbestemming? Waar ben ik goed in? Wat geeft mij vreugde? Wat brengt financiële vrijheid? Werken voor georganiseerde godsdiensten is door mij uitgesloten. Wat dan wel? Ik kies er voor om vrij en blij met mijn inzichten omtrent geloof te leven en voor wie geïnteresseerd is, te delen. Als Geestelijk Verzorger/Zingeving Consulent ga ik mij bij de Kamer van Koophandel aanmelden. Maar mijn ware droom is op de planken te gaan staan. Met een lach en een traan, met humor en rariteiten wil ik toehoorders vermaken en naar huis laten gaan met een ‘AHA’ ervaring door inzicht(en) die hopelijk beklijven.

Het UWV vindt het prima als ik als zelfstandige mijn geld ga verdienen. Ze verlangen wel een ondernemingsplan. Ik begin te schrijven. Mijn meer dan veertig jaar gekoesterde droom krijgt nu handen en voeten. Dankzij het onder woorden brengen van mijn droom krijg ik een compleet andere kijk op mijn eigen kunnen. Het ondernemingsplan vraagt namelijk om een zelfanalyse waarin ik mijn sterke en zwakke eigenschappen onder de loep moet nemen. En het is hier dat ik mij realiseer dat ik mijn eigenwaarde in de kou heb laten staan. Een jarenlange valse overtuiging hield mij klein. Ik zag mijzelf als ‘fout’ en niet goed genoeg. Blijf ik steken in dit negatieve denkbeeld, dan houd ik mijn eigen evolutieproces tegen. Mijn overtuigingen creëren mijn realiteit. Tijd dus om mijn opvattingen over mijzelf te veranderen. De gaven en talenten die ik klaarblijkelijk in mijn rugzak heb, helpen mij in het re-creëren van Wie ik wens te zijn. Door het te gaan doen, zal ik het worden. En als ik het word, ben ik het. Een instant groei proces vindt plaats. De Hogere Macht-in-mij geef ik ruimte met groei van eigenwaarde als gevolg.

Reageer reacties (1)

Roel den Hartog(10. maart 2020)

Prachtig! Ga zo lekker door 😉

lieve groet, Roel

LEES MEER...