Goed nieuws

In de ochtend loop ik langs de oceaan, zoals ik vaak doe als ik in Portugal ben.
Van mijn huis rijd ik met de auto naar een parkeerplaats in het dorp en loop dan een uur over paden langs de zee. Toen ik was gestopt met drinken ging ik elke dag lopen. Lopen om de overtollige kilo’s te verliezen en om mijn hoofd leeg te maken. Deze discipline en de afleiding hielpen mij enorm tijdens het afkicken van de alcohol.
Boven mijn hoofd krijsen enorme zeemeeuwen. Hun lawaai brengt me terug in de tijd dat ik een atelier had aan de Middenhavenstraat in IJmuiden.

Ik dacht aan de wandelingen die ik ’s avonds maakte omdat ik het niet langer alleen uithield in mijn atelier. Het was beter om er even uit te gaan, dan direct aan de vierde fles wijn te beginnen. Dat besef had ik nog en meestal waren drie flessen wijn ook wel genoeg.
’s Avonds was het havengebied van IJmuiden verlaten. Je hoorde de wind en het grommen van de generatoren van grote vissersschepen. De dekken waren verlicht, het havengebied was donker en een beetje luguber. Lijnen klapperden onrustig tegen de masten. Knetter werd ik van dat geluid. Als het dan nog een beetje regende was het daar helemaal niet te doen. Ik liep langs het schimmige café aan de haven. Vaag zag ik wat figuren aan de bar. De drank trok, maar dat was niet een café waar ik graag ben. Ik liep verder langs de kade en vroeg me af waarom ik in hemelsnaam een atelier in IJmuiden had gehuurd. Het was een vlucht. Weg uit Amsterdam. Een vlucht voor mijn relatie die op knappen stond. De afstand werkte goed maar problemen loste ik niet op, die dronk ik weg.

‘Bom dia’, roept een vrouw die in tegenovergestelde richting loopt. Ik ben weer in het nu en glimlach om de gedachten die in mijn hoofd rondspoken.
Geen dag , geen moment mis ik de alcohol. Zelfs als ik iets te vieren heb of mij in droevige of nare situaties bevind, maal ik totaal niet om drank.
Ineens dringt het tot me door. Ik ben er echt vanaf, al tijden en het interesseert me geen lor die alcohol.
Ik kan niet zeggen dat ik er nooit meer om zal geven of er weer behoefte aan zal krijgen. Maar de constatering is dat de behoefte aan drank over gaat.
Goed nieuws voor iedereen die dit leest dus!

Reageer reacties (1)

g.a versteegen(13. december 2017)

thnx... goed om te horen !!

LEES MEER...