I.         Glutenvrij eten zorgt voor gewichtsafname

Niet waar: Het tegendeel is waar. Uit recent Deens onderzoek is gebleken dat mensen die wel gluten eten eerder afvallen dan aankomen

     II.         Het is gezonder om geen brood te eten

Niet waar: Brood is een belangrijke leverancier van B-vitamines (vitamine B1, B6 en foliumzuur), voedingsvezel en jodium

    III.         Tarwebrood is net zo gezond als speltbrood

Waar: Spelt en tarwe zijn granen die uit dezelfde familie komen. Spelt lijkt erg op tarwe. Ze bevatten dezelfde voedingsstoffen

   IV.         Superfoods zijn nodig om gezond te blijven

Niet waar: Boerenkool en broccoli zijn net zo gezond. Met wat aanpassingen zoals wat meer groenten, fruit en mineralen en het beperken van onze industriële koek, snoep en zoete dranken kun je met veel minder geld veel meer resultaat boeken dan met dure supplementen

     V.         Biologische groenten en fruit zijn gezonder

Niet waar: Iedere groente of fruit bevat van nature vitaminen en mineralen. De teeltmethode voegt daar niets aan toe. Ze zijn wel vaker bij het verkooppunt geteeld en kunnen dus verser zijn

   VI.         Sporters hebben extra eiwitten nodig

Waar: Maar dat is veel minder dan de meeste sporters denken, omdat de gemiddelde Nederlander al meer eiwitten binnenkrijgt dan mensen uit andere landen (door o.a. melk). Wat extra hartig beleg bij het eten zijn al voldoende

  VII.         Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag

Niet waar: Er is geen onderzoek dat dit bewijst. Sommige mensen zijn geprogrammeerd om vroeger op de dag te eten en anderen juist om later te eten. Het kan geen kwaad om het ontbijt over te slaan

Gezond eten is eigenlijk heel simpel: bewust en gevarieerd eten is - net als bewust leven - het gezondste wat je kunt doen. Bepaalde voedingsmiddelen zijn niet levensreddend of -gevaarlijk. Waar je pas echt voor moet oppassen is (geldverslindende) kletskoek. 

Reageer reacties (3)

Jelle (20. oktober 2021)

V. Biologische groenten en fruit zijn gezonder

WEL WAAR
Zuivel uit biologische landbouw bevat meer gezonde omega-vetzuren. Logisch, de koeien krijgen te vreten wat bij ze past, diverser grasland en geen soja waarvoor de Amazone wordt afgefikt.
Biologische groenten en fruit bevatten nauwelijks resten van giffen. Bij niet-biologisch eten is dat heel vaak wel zo, en lang niet altijd onder de norm. En die normen zijn alleen per gifstof gesteld, niet voor de combinatie van 20+ gifstoffen die op veel produkten worden aangetroffen.
En biologisch smaakt meestal veel beter.

Niet waar: Iedere groente of fruit bevat van nature vitaminen en mineralen. De teeltmethode voegt daar niets aan toe. Ze zijn wel vaker bij het verkooppunt geteeld en kunnen dus verser zijn

Jelle(20. oktober 2021)

Kinderen daardoor minder eczeem:
http://www.louisbolk.org/publications/publication/?pubID=2007
Uit dit onderzoek blijkt dat biologische melk in Nederland gemiddeld 60% meer omega-3 en 38% meer CLA vetzuren bevat dan gangbare melk. Dit komt overeen met verschillen die ook in veel andere Europese landen gevonden zijn. Uit een Nederlandse studie kwam naar voren dat het risico op eczeem met ruim 30% afnam als kinderen voornamelijk biologische in plaats van gangbare zuivel gebruikten. Dit wordt in verband gebracht met de hogere omega-3 en CLA gehaltes in biologische zuivel.

Jelle(20. oktober 2021)

https://www.trouw.nl/nieuws/groenten-en-fruit-zijn-vaak-vervuild-met-hormoongif~b14bcc2c/

LEES MEER...