Ik facebook dus ik braak

‘Facebookgebruikers zijn vaker onzeker over hun lichaam’, zo kopte de website ggznieuws.nl.
Dat is gebleken uit onderzoek onder 881 vrouwelijke studenten die werden gevraagd naar hun Facebook-gedrag. De meesten brachten zo’n 80 minuten per dag op de website door en het bekijken van foto’s was een van de populairste activiteiten.
‘Vrouwen presenteren op social media hun ideale zelf’, zegt een van de onderzoekers. Foto’s waarop een behoorlijke muffin top zichtbaar is, verschijnen doorgaans niet op je scherm. En er zijn genoeg mensen die zichzelf nog even flink bewerken met photoshop, voordat ze hun foto plaatsen.
Tja, op die manier wordt iedereen een mooiere versie van zichzelf. En daar kunnen anderen
– ik dan in ieder geval – onzeker van worden. Logisch. Mijn spiegelbeeld is doorgaans niet gephotoshopt.

Een eerder verschenen bericht is dan weer totaal helemaal NIET logisch. De Telegraaf kopte: ‘Eetprobleem door Facebook’. (Uiteraard met dikke chocoladeletters)
Het idee was hetzelfde: vrouwen worden onzeker over hun eigen lichaam doordat ze zichzelf vergelijken met perfecte plaatjes van anderen. En dus lopen ze meer risico op anorexia, boulimia of binge eating disorder. Maar natuurlijk…
Laten we nou eens definitief afrekenen met het idee dat eetstoornissen worden veroorzaakt door (social) media. Het is echt niet zo dat vrouwen – waaronder ik, als overmatig Facebooker – gaan braken, stoppen met eten, schransen, laxeren of op een andere manier compenseren omdat een buddy toevallig slanker is.  De toon in nieuwsberichten over deze ziektes moet anders.

Social media kan een trigger zijn. Absoluut. Maar dit bericht doet vermoeden dat social media de óórzaak is van een eetstoornis. De intro luidt: ‘Vrouwen die veel tijd besteden aan Facebook hebben meer kans om een eetstoornis te ontwikkelen’.
Ten eerste: da’s geen kans maar een risico, lieve Telegraaf.
Ten tweede had de intro moeten zijn: ‘Vrouwen die het ontwikkelen van een eetstoornis toch al in hun genen hebben, lopen kans de ontwikkeling ervan  te triggeren door overmatig gebruik van Facebook.’
Waarom? Omdat er nu eenmaal méér nodig is voor een eetstoornis dan alleen een schoonheidsideaal of slanke dennen op de catwalk. Dick Swaab beschrijft het mooi in zijn boek Wij zijn ons brein: ‘Een eetstoornis krijg je niet door het te zien. Want hoe kan het dan dat blinde meisjes anorexia krijgen?’

Onderzoeken naar anorexia, boulimia en andere eetstoornissen zijn nog altijd in volle gang en precieze oorzaken zijn er nog niet. Het ziekteproces moet zich volgens Swaab afspelen in de hypothalamus, het deel van ons brein dat verantwoordelijk is voor onder andere overlevingsgedragingen als eten, vluchten, vechten en seksen.
Het zien van dunne mensen op social media of in de bladen kan alleen als risicofactor worden aangemerkt. En risicofactoren alleen zijn nooit genoeg om een stoornis te veroorzaken.
Knoopt dat in den oren!

Meer lezen over eetstoornissen? Vanaf vrijdag 18 april ligt het themanummer van Lef Magazine over eetstoornissen in de winkel!

Reageer reacties (0)
LEES MEER...