Syndroom van Wernicke

Sinds de kerstdagen blaf ik als een zeehond en dat bleef maar gaan. Toch maar even langs de huisarts. Bijna longontsteking. Het is nu begin februari en ben met m’n 2e kuur antibiotica bezig en met m’n 3e kuur prednison. Misschien is het kinkhoest, maar dan moet je zeker 3 maanden blaffen en ik zit pas op 2. Net terug van een longfoto maken, dus voel ik aan mijn water dat ik echt moet stoppen met roken. Dat gaat een klus worden. Toen ik 4 jaar terug stopte met drinken voelde dat anders, ik heb die stap genomen en klaar. Ik probeer dit gevoel terug te halen, maar het is het nog net niet.

Afgelopen week kreeg ik bericht over iemand uit mijn vriendenkring waar ik even stil van werd. Deze persoon is in verwarde toestand opgenomen in het ziekenhuis. Hij heeft een heftig alcoholverleden, maar is al een paar jaar abstinent. En zoals we weten gaat het leven niet altijd over rozen en kun je door iets aangrijpends helemaal van slag zijn. Je krijgt een soort van in de war zijn. Vaak plakken ze gelijk een korsakov sticker op je hoofd, maar  het syndroom van Wernicke kan het ook zijn. Ik moest het googelen. Het syndroom kan zomaar ontstaan als iemand niet goed voor zichzelf zorgt, slecht tot niks eet en weinig drinkt. Je hersenen kunnen dat niet handelen. Misschien heeft hij weer een borrel gedronken, stom? Tja, iedereen verwerkt dingen op zijn/haar eigen manier en als je eenmaal een flinke dip hebt kom je er niet 123 uit. Ze kunnen je enigzins oplappen met veel vitamine B1 en gezonde voeding, maar zo’n 80 tot 90 procent  die dit syndroom heeft, krijgt uiteindelijk korsakov en dat is niet te genezen. Verschrikkelijk. Omdat ik mijn huisarts de laatste tijd meer dan normaal sprak, vroeg ik haar of ik dit syndroom ook kon krijgen. Ja was haar antwoord. Toen schrok ik wel. Alcoholisten hebben o.a. een aanslag op hun hersenen gepleegd door ze te verdrinken in de alcohol. Als je dan jezelf gaat verwaarlozen kunnen je hersenen dat niet meer aan en dan gaat het mis. Heftig zeg.

Nu verwaarloos ik mezelf niet, maar neem nu wat sneller een fruithap en schep iets meer groente op. Maar niet aanstaande woensdag. Dan ga ik aan de taart en de Jip & Janneke champagne, dat mag als je jarig bent. Misschien dan een mooi moment om te stoppen met roken, maar misschien ook niet. Ik ben de knop in m’n hoofd aan het zoeken, de stopknop voor roken. En als ik goed voor mezelf blijf zorgen gaat dat vast wel lukken. Wordt zeker vervolgd.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...