#1. Ik ben 29 dagen nuchter #2. De zon schijnt #3. ….

Mijn allereerste dankbaarheidslijstje. Ik moet er nu om lachen. Ik kan de boosheid en vooral het onbegrip hierover nog goed herinneren. Waarom word ik gevraagd dankbaar te zijn als ik vol wrok, boosheid en verdriet zit?
Ondanks het feit dat ik het een kansloze opdracht vond, laat staan dat ik er maar een greintje van kon voelen, volgde ik de suggestie op en schreef ik elke avond trouw een dankbaarheidslijstje. Want ik had mezelf beloofd alle hulp aan te nemen en op z’n minst uit te proberen.
De eerste maanden leek het soms alsof ik mezelf meer dankbaarheid aanpraatte dan dat ik het voelde. Was ik wel echt dankbaar dat de zon scheen? Of was dat meer dat ik iets moest opschrijven? Want wat kan die zon me nu eigenlijk schelen?
Vandaag blader ik in mijn schriftjes door ruim 1460 dagen aan dankbaarheidslijstjes en ben blij dat ik doorgezet heb.

Ik begrijp eindelijk waarom er zo op gehamerd werd.

Dankbaarheid helpt me in een opwaartse spiraal te komen en me positiever en kalmer te voelen. Hoe dankbaarder ik me voel hoe minder ruimte er is voor angst. Als er minder angst is, voel ik meer ruimte voor verbinding met anderen. Door in verbinding te staan met anderen lukt het me om mezelf anders te zien. Ik zie mezelf als een nieuw persoon met het vermogen om mijn plaats in de wereld in te nemen.
Op sommige dagen lijkt het alsof ik mezelf even moet knijpen om te beseffen dat dit écht mijn nieuwe leven is. Dit ís mijn realiteit. En wat voor één!
Toen ik ruim vier jaar geleden op de bank zat, in isolement, onder invloed van medicatie en alcohol, was mijn allergrootste droom om volwaardig te kunnen deelnemen aan de maatschappij. Om erbij te horen en nuttig te kunnen zijn.
Vandaag leef ik dit. Ik heb een prachtig appartement. Ik mag in mijn werk mijn ervaringen en kennis uitdragen en daarmee mensen op weg helpen in hun eigen proces. Ik heb gelijkwaardige gezonde vriendschappen die het beste in me naar boven halen. Het contact met mijn familie is beter dan het ooit geweest is. Er is wederzijds begrip en respect. Ik voel me geaccepteerd, gewaardeerd en ertoe doen.

En weet je wat het mooie van dankbaarheid is? Hoe dankbaarder je bent, hoe meer je vind om dankbaar voor te zijn.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...