Op de woensdag voor koningsdag werd ik gefotografeerd door fotograaf Nyusha Glenn. Het was een fotoshoot voor in Lef Magazine. In de editie van juni vertel ik namelijk mijn familieverhaal over mijn kinderen, mezelf en het ontstaan van mijn bedrijf Mijn kind is verslaafd. Glenn en ik zijn gaan wandelen door een natuurgebied dicht bij mijn huis. Het was een bijzondere dag.
Diepe dalen
Het bijzondere aan deze dag was dat ik mezelf erg bewust was van mijn eigen levensverhaal. Mijn leven is namelijk niet altijd even mooi geweest. Sterker nog, ik heb diepe dalen gekend. Mijn zoon heeft een ernstige drugsverslaving gehad, mijn dochter worstelt met eetbuien en zelf heb ik in het verleden ook met eetbuien te kampen gehad.
In mijn kracht staan
Door het vertellen van mijn verhaal en het maken van de foto’s werd ik mezelf bewust van het feit dat ik mijn leven weer opgepikt heb. Ik straal weer en bruis van de energie. Die dag voelde ik aan iedere vezel in mijn lijf dat ik weer in mijn kracht sta. En weet je hoe dat komt? Ik durf weer te leven. Ik durf weer te leven zoals ik mijn leven graag wil leven. Wauw, wat een vrijheid geeft me dat. Lange tijd heb ik gevangen gezeten in een keurslijf van dwangmatig gedrag, verwijten en schuldgevoelens. Inmiddels besef ik dat ik mezelf gevangen hield. Ik was alleen maar bezig met wat anderen van me vonden en totaal niet met mezelf.
Bang om veroordeeld te worden
Ik probeerde er uit alle macht voor te zorgen dat mijn zoon op het rechte pad bleef, en ondertussen hield ik mezelf flink voor de buitenwereld. Diep van binnen was ik doodsbang dat de mensen uit mijn omgeving mijn gezin zouden veroordelen, omdat mijn kind drugs gebruikte. Ik vroeg mezelf continu af: ‘Ben ik wel een goede moeder? Zullen ze denken dat wij een asociaal gezin zijn?’ Ik was ontzettend bang om veroordeeld te worden en durfde niet te leven vanuit mijn eigen kracht. Ik had negatieve gevoelens over mezelf en mijn kind. Mijn eigen negatieve gevoelens stopte ik weg door middel van eetbuien, maar tegelijkertijd veroordeelde ik mijn kind om zijn drugsgebruik.
Heldere kijk op verslaving
Inmiddels heb een heldere kijk gekregen op wat verslaving nu precies is en daarom ben ik mijn kinderen maar ook mezelf beter gaan begrijpen. De kern die mijn verslaving en de verslaving van mijn kinderen in stand hield waren negatieve gevoelens over onszelf. Door de kennis die ik opdeed tijdens mijn opleiding tot psychosociaal therapeut, door het volgen van diverse trainingen en therapieën en door de boeken die ik heb gelezen, ben ik ervan overtuigd geraakt dat veel, zo niet alle kinderen met een verslaving negatieve gevoelens over zichzelf hebben. Waarschijnlijk ook jouw zoon of dochter. Het is goed om je af te vragen waarom je kind verslaafd is geraakt. Heeft hij negatieve gevoelens over zichzelf? Verslaafd zijn ben je in ieder geval niet voor de lol, daar ben ik zeker van.
De kern van verslaving
Het is heel goed mogelijk dat je verslaafde zoon of dochter de negatieve gevoelens over zichzelf, bewust of onbewust, verborgen probeert te houden voor de buitenwereld. Maar ook dat het negatieve gevoel wat je kind heeft over zichzelf de kern van de verslaving van je kind is. Het is veelal de kern van iedere vorm van afhankelijkheid en dwangmatig handelen. Het is de oorzaak van veel vormen van onvrede over jezelf. Ook voor jouw kind kan het de oorzaak zijn dat hij geblokkeerd is geraakt en zich geremd voelt in het uiten van zijn werkelijke gevoelens.
De vicieuze cirkel van verslaving
Je verslaafde zoon of dochter kan aan de ene kant een negatief gevoel over zichzelf hebben omdat hij of zij verslaafd is, maar aan de andere kant het middel nodig hebben om te ontsnappen aan de rotgevoelens over zichzelf. Je kind kan zichzelf ongelofelijk zwak voelen, maar gebruiken om te ontsnappen aan dat idee van zwak zijn. Hoogstwaarschijnlijk is je kind bang voor de wanhoop en pijn die hij diep van binnen voelt. Je zoon of dochter weet hier geen raad mee en gebruikt om te ontsnappen aan het gevoel wat hij of zij over zichzelf heeft. Je kind voelt zich schuldig over de verslaving, maar heeft het middel nodig om af en toe even van dat schuldgevoel af te komen.
Werken aan negatieve gevoelens
Voor jou als ouder is het goed om te realiseren dat je kind diepgaande negatieve gevoelens over zichzelf kan hebben. Het is belangrijk om je kind de kans te bieden hieraan te werken. Ga samen met je kind op zoek naar de juiste hulp om de negatieve gevoelens die je kind mogelijk heeft achter zich te kunnen laten. Je kind is niet verkeerd. Je kind worstelt met negatieve gevoelens en verdooft deze gevoelens met middelen of een gedragsmatige verslaving.
Esther van Neerven
www.mijnkindisverslaafd.nl
LEES MEER...