Vallende blaadjes

November, de maand van de vallende blaadjes. Samen met januari de maand waarmee ik altijd de meeste moeite had. Meestal veel regen, wind, vroeg donker, chagrijnig, het besef dat de zomer echt afgelopen was. Somber, vol stress, mijn hoofd produceerde vaak veel zorgen, meestal om niks. Ik verstopte me dan in werk, werk, werk én in het creëren van conflicten om vervolgens mijn gelijk te gaan halen, de schuld zoekend bij anderen. Dus ook de maand dat ik de meeste kans maakte op een zelf opgewekte terugval. Ik had er 9 in de 10 jaar voorafgaande aan 2011.

En nu?, Nu heb ik daar nauwelijks last meer van. Komt dat omdat ik nu wél oprecht in herstel zit? Moeilijk te zeggen, vast wel een beetje maar het is hier nu al ruim 3 weken fantastisch mooi najaarsweer met strak blauwe luchten en temperaturen tot 24 graden. Ik heb niet langer de besognes van een eigen zaak met 140 werknemers, Ik woon op het platteland en niet langer in het prikkelvolle en jachtige Nederland. Maar óók, zeker óók, omdat ik in herstel zit en me daar dagelijks mee bezig hou. Geleerd heb om dagelijks zo eerlijk mogelijk naar mezelf te kijken. Een paar maal per dag even tijd voor mezelf te nemen, hoe sta ik er voor, hoe handel ik, kloppen mijn motieven wel? Gewetensonderzoek heet dat in AA terminologie. Vroeger deed ik dat nooit, echt nooit; te druk met werk, gelijk krijgen, gebruiken of juist met hoe niet te gebruiken. Ik onderken die gevoelens van opkomend onbehagen, ontevredenheid, nutteloosheid nu veel eerder. Kan er dan wat aan doen door die gevoelens te accepteren. Vorige week las ik op de Boeddhistische scheurkalender – ja ook die bestaat – dat Verlichting niks anders is dan ontspannen zijn met wat is. Leven vanuit acceptatie van alles wat is én vanuit respect voor jezelf en anderen. Klinkt eenvoudig, is het niet maar al doende leert men. Stapje voor stapje, soms twee vooruit en dan weer drie achteruit, maar het komt soms langzaam, soms wat sneller.

De Eenvod

November is hier bij AA Frankrijk ook de maand van stap elf. De maand waarin ik tracht mijn contact met mijn Hogere Macht te verdiepen en bestendigen. Door zelfonderzoek, gebed en meditatie. En dat doe ik dan ook, heel bewust. Zittend onder de kale appelboom of onder de 400 jaar oude eik bij het meertje hier voor de deur, al wandelend in het bos, op de fiets, in een kerkje of de Boeddhistische tempel in Biollet. Dat geeft veel, heel veel innerlijke rust en vertrouwen. Teveel om nog chagrijnig, somber, snel geïrriteerd of bozig te worden. Dus ja mijn herstel heeft er wel heel veel mee te maken. Que Ta volonté soit fait – Opdat Uw wil geschiede. Dat geeft rust en vertrouwen.

En verder nog op de Herstellerij. Zijn alle kippen van de leg. Zijn de heggen gesnoeid en de bollen gepoot. Zijn alle vruchten verwerkt en staat de kelder vol met potten en weckflessen. Is de oude, vieze stookolieketel vervangen door een hypermoderne, energiezuinige en milieuvriendelijke warmtepomp. Zijn de 150 jaar oude eiken ramen en deuren vervangen door goed isolerende exemplaren met dubbel glas. Gaan wij half december voor twee maanden naar Argentinië en Chili en gaat Badur dus uit logeren. Op een soort fantastische kinderboerderij midden in de landerijen en bossen. Met twee andere honden, schapen, ganzen, konijnen, katten en varkentjes. Vertrouw erop dat hij nog wel mee terug naar huis wil dan.

Tot een volgende keer maar weer,
Hans Rijneveld

Herstellerij de Eenvoud
www.de-eenvoud.com

puy

Reageer reacties (0)
LEES MEER...