Een luisterend oor

Hier in de huisartspraktijk ontmoet ik mensen van allerlei soorten en maten. Van jong tot oud. Man, vrouw of genderneutraal. De problemen variëren op dezelfde manier. Groot, klein, langdurig of kortstondig. Wat het probleem ook is, de mensen hebben allemaal één ding met elkaar gemeen: ze denken dat het goed is om een keer met iemand te praten.

Nou heb ik als praktijkondersteuner GGZ nog de flexibiliteit om de afspraken af te stemmen op wat jij nodig hebt. Denk aan hoe vaak, maar ook de inhoud van de gesprekken. Mensen die al langdurige zorg hebben gehad, weten meestal wel wat de valkuilen en sterke kanten zijn. Dat is heel fijn, want dan hoeven we alleen maar samen te kijken hoe dat dan in de praktijk gaat.

In deze tijd heb ik de mogelijkheid om mensen met verschillende tools te ondersteunen. Een online programma is daar een goed voorbeeld van. In dat online programma kunnen we modules zetten, die past bij juist datgene wat jij wil leren. De mogelijkheden zijn groot en bij de tijd. Zo is er een module over mindfulness waar veel mensen graag gebruik van maken. In het online programma heb jij de vrijheid om het te doen wanneer jij wilt. Aan de andere kant is er de mogelijkheid dat met face-to-face sessies te ondersteunen. Het verassende vind ik dat er zelfs voor mensen die al een behandeling achter de rug hebben modules bij zijn die hen nog wat kunnen bieden.

Naast de online tools, zijn er natuurlijk nog allerlei coach-handvatten die we tijdens de sessies kunnen gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan ontspanningsoefeningen, maar ook het onder de loep nemen van jouw moeite met 'nee' zeggen.

Het begeleiden van mensen is niet onze enige taak. Het is misschien goed om te weten dat wij ook een vinger-aan-de-pols-rol hebben. Dat wil zeggen dat we getraind zijn om op te letten. Als er iets aan de hand is wat verdere behandeling nodig heeft, hebben wij de taak om aan de bel te trekken. Zo zullen we de cliënt proberen te motiveren om wat intensievere hulp te zoeken. We werken hierbij nauw samen met de huisarts, die als taak heeft om op de gezondheid te letten. Ook hierbij is het de insteek dat we blijven kijken naar welke hulp het beste past. Dat kan soms ook iets zijn zoals de haptonoom, psychosomatische fysiotherapeut of een andere hulpverlener.

Of het probleem nu groot is of klein is, praktijkondersteuners GGZ zijn er om mee te denken. Zelfs wanneer nog niet helemaal duidelijk is wat iemand nodig heeft. Meedenken in wat jij op dit moment nodig hebt. Daarvoor hebben wij ons luisterend oor.  

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...