'14 procent is riskante drinker'

Onder de Nederlandse volwassenen kan 14 procent als riskante drinker worden aangemerkt. Dat blijkt uit cijfers van de Factsheet Riskant alcoholgebruik van het Trimbos-instituut.

Een riskante drinker is iemand die door zijn of haar alcoholgebruik problemen krijgt, zoals rijden over invloed. Riskante drinkers ervaren vergeleken met niet-riskante drinkers veel vaker aan alcohol gerelateerde problemen, zoals geheugenverlies, agressie, vandalisme of een ongeval (27,9 procent versus 1,6 procent, schrijft het Trimbos-instituut. Van de 80 procent van de Nederlandse bevolking van achttien jaar of ouder die in het afgelopen jaar alcohol heeft gedronken, kan één op de zes als riskante drinker worden gezien. Dit komt overeen met 1.790.000 mensen (14 procent van de totale bevolking).

Meer mannen
Riskant drinken komt onder mannen die alcohol drinken bijna 3 keer vaker voor vergeleken met vrouwen (24,1 procent en 8,7 procent). Ook is er een verschil tussen hogeropgeleiden en lageropgeleiden. Het aandeel riskante drinkers is onder hogeropgeleiden 21,3 procent en onder lageropgeleiden 11,8 procent.

22/11/2018
Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...