Aangezien verslaving voor 60 procent in de genen zit, is het belangrijk om extra alert te zijn op het gedrag van je kind. Jouw ervaringsdeskundigheid in combinatie met deze tips van familietherapeuten kunnen je daarbij helpen.
1 Maak je kind al op jonge leeftijd bewust van de risico’s
De beste leeftijd om met je kind te praten over de gevaren van alcohol en drugs is tussen de tien en veertien jaar.
2 Wees voorbereid op alle vragen
Ze hebben vast alle riedeltjes wel ooit gehoord; ‘alcohol en drugs zijn slecht voor je, ze belemmeren de ontwikkeling van je hersenen en je groei’. En hoe waar dit ook is, grote kans dat je kind(eren) het niet aannemen. ‘Jaja’. Zorg dat je de feiten op een rijtje hebt.
3 Snap de verwarring
De ene ouder laat zijn/haar kind lekker zijn gang gaan, terwijl de ander voor zijn 18e geen druppel alcohol mag drinken. Oneerlijk toch? Omdat je zelf verslaafd bent, kan het ook bij je kind in de genen zitten. Het is belangrijk om je kind uit te leggen hoe dat werkt en waarom het belangrijk is daar alert op te zijn.
4 Vraag zijn mening
Vertél niet alleen, maar stel ook vragen. De kans dat je kind iets van je aanneemt, wordt groter als hij of zij zich ook gehoord voelt.
5 Geef je kind de tijd
Dat je als ouder over verslaving wil praten met je kind, is heel begrijpelijk. Dat betekent alleen niet dat wanneer jij wil praten, je kind ook wil praten. Laat je zoon of dochter daarom weten dat je altijd open staat om te praten als daar behoefte aan is.
6 Trek op tijd aan de bel
Houd het gedrag van je kind goed in de gaten. Ga bij jezelf na wat er in jouw actieve verslaving met je gebeurde en let op of je deze gedragsveranderingen ook bij je kind ziet. Heb je een vermoeden dat er meer achter zit? Schakel dan professionele hulp in.
7 Geef het goede voorbeeld
Over 'het goede voorbeeld geven' hoeven we het verder niet te hebben.
24/01/2018
LEES MEER...