Vlaamse Shishabars overtreden de wet en dat moet stoppen, vindt Stichting tegen Kanker

Stichting tegen Kanker eist een registratieplicht voor waterpijpbars in België zodat de tabakswet duidelijker en minder vaak overtreden wordt. In vergelijking met 2015 voldeden vorig jaar ruim drie keer zoveel bars niet aan de eisen van de wet.

Iedereen die een shishabar wil openen, moet daar een officiële goedkeuring voor vragen, vindt de stichting. Het product valt al onder het officiële rookverbod van België, maar de laatste jaren duiken steeds meer waterpijpbars op waardoor de indruk gewekt kan worden dat dit niet zo is. Met officiële registraties kan gecontroleerd worden op wetsovertredingen.

Te grote ruimtes zonder afzuigsysteem
In 2017 stelde de tabakscontroledienst van de Federale overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu 108 overtredingen vast, tegenover 88 in 2016 en 33 in 2015. Vaak bevatten de shishabars een rookruimte die groter is dan wettelijk toegestaan. De oppervlakte van zo’n ruimte mag volgens de wet niet meer zijn dan een vierde van de totale oppervlakte van de zaak. ‘Maar in shishabars is de situatie vaak omgekeerd: daar beslaat de rookruimte vaak het grootste deel van de bar,’ zegt Paul van den Meerssche, hoofd van de tabakscontroledienst. ‘De rookruimte moet bovendien voorzien zijn van een rookafzuigsysteem en er mogen geen televisies of automaten aanwezig zijn. Daar wordt ook vaak tegen gezondigd.’

Gevolgen van het roken
Volgens Els Bosch, tabakoloog bij Tabakstop (een gratis dienst van Stichting tegen Kanker)  is waterpijp meer verslavend dan een gewone sigaret. ‘De mengeling bestaat voor 30 procent uit tabak. Die moet je heel sterk inhaleren, waardoor de rook de longen dieper bereikt. Een uur waterpijp roken komt ongeveer overeen met 100 sigaretten roken.’

Uit een onderzoek van het Trimbos-instituut blijkt dat waterpijp roken dezelfde verschijnselen (zoals zucht) en vergelijkbare bevrediging geeft als het roken van ‘gewone’ sigaretten. Het verhoogt het risico op longkanker, andere ziekten van de luchtwegen en tandvleesaandoeningen.

14/02/2018

Reageer reacties (0)
LEES MEER...