Schoonheidsideaal in mode-industrie nog vaak maat 34

Er komt nog maar weinig terecht van de beloftes die zijn gedaan om het dunne schoonheidsideaal in de mode-industrie te veranderen. Dit blijk uit onderzoek van NOS op 3.

Meer plussizemodellen met rondingen en minder ongezonde dunheid: dit zijn voorbeelden van beloftes die nog niet zijn waargemaakt. NOS op 3 verzamelde de gegevens van heupmaten van duizend modellen van 25 modellenbureaus. Uit die gegevens blijkt de heupmaat van driekwart van de onderzochte modellen 90 centimeter te zijn. Dit staat gelijk aan maatje 34. Deze maat heb je nodig als je in de highfashionindustrie wil werken. De gemiddelde heupmaat van Nederlandse vrouwen is maat 42.

Afspraken over gezonde modellen
In 2016 sloten verschillende partijen uit de modellenwereld een overeenkomt voor een gezondere carrière voor modellen. De afspraken zouden extreem dunne modellen moeten voorkomen. In de overeenkomst staat dat modellen die hun eigen ‘gezondheid verwaarlozen’, geen klussen meer mogen doen. Toch heeft de overeenkomst nog niet veel geholpen. NOS op 3 sprak voor het onderzoek met meer dan twintig modellen. Vier van hen zeggen anorexia te hebben gekregen en meerderen waren ongezond bezig met voeding. Ook gaf een deel aan zich gedwongen te voelen om af te vallen en extreem dun te zijn.

Plussize
De maat van plussize modellen begint al bij maat 38. Er lijkt steeds meer aandacht voor plussize te zijn, maar volgens psycholoog Liesbeth Woertman groeit de markt voor curvy modellen nog maar traag. Woertman doet al jaren onderzoek naar het lichaamsbeeld van de vrouw. Eerder zei ze tegen NOS op 3: ‘Het zijn tot nu toe vooral praatjes die vanuit commercieel oogpunt interessant zijn.’

03/09/2018
Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...