Maagverkleinende operaties invloed op alcoholgevoeligheid

Een gastric-bypass en een gastric-sleeve kunnen bij vrouwen de gevoeligheid en opname van alcohol drastisch veranderen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit van Illinois

Bij de gastric-bypass wordt het darmstelsel omgeleid. Bij de gastric-sleeve, wordt een groot deel van de maag weggehaald. De 55 vrouwen in de studie hadden de afgelopen vijf jaar een maagverkleining ondergaan: 16 van hen had een gastric-bypass ondergaan, 28 een gastric-sleeve en 11 hadden een verstelbare maagband rond de bovenkant van de maag.

Alcoholgevoeligheid
Aan het begin van het onderzoek vulden de deelnemers een alcoholgevoeligheidsvragenlijst in, die vroeg naar het aantal drankjes dat ze moesten drinken om effect te ervaren. Na het innemen van twee glazen alcohol na de operatie hadden vrouwen die één van de maagverkleinende ingrepen had ondergaan, veel sneller een alcoholpiek in het  bloed dan patiënten met een maagband. De alcoholpiek was ook twee keer zo hoog. 50 procent van de geopereerde vrouwen had na twee glazen alcohol 0,8 promille alcohol in het bloed: de wettelijke Amerikaanse grens voor rijden onder invloed. De gevoeligheid van sommige vrouwen voor alcohol nam na de operaties zo erg toe dat de hoeveelheid die ze konden drinken voordat zij effect voelden, met de helft was verminderd in vergelijking met hun drinkgewoonten voor de operatie.

Datum: 17-02-2020

Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...