De alcoholprijs in Nederland is niet verassend hoog of laag in vergelijking met de rest van Europa. Als je de gemiddelde prijs van alcohol in Europa op 100 stelt, heeft Nederland een prijsgemiddelde van 104.

In Finland betaal je met een prijsgemiddelde van 193 het meest voor alcoholhoudende drank. Na Finland volgen Ierland en Zweden als landen met de hoogste prijs voor alcohol. In Hongarije is alcohol het goedkoopst. Dit land scoort met een prijsgemiddelde van 73 het laagst op de lijst. Dit blijkt uit onderzoek van Eurostat.

Alcoholprijs te laag

Wim van Dalen van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid (STAP) vindt dat Nederland haar alcoholprijs moet verhogen. ‘Alcohol blijft, niet alleen vanwege zijn menselijke schade maar ook vanwege zijn maatschappelijke schade, veel te laag geprijsd. In Nederland komt dat mede doordat de accijns al een aantal jaar niet is aangepast. Hierdoor beweegt de prijs niet mee met de inflatie.’

‘De prijsfactor is de meest bepalende factor als het gaat om de omzet en consumptie van alcohol’ zegt van Dalen. Uit wetenschappelijke studies blijkt dat mensen die overmatig drinken en een gemiddeld tot laag inkomen hebben direct minder zullen gaan consumeren als de prijs van alcohol substantieel hoger wordt.

Maatregelen niet genoeg

Sinds 1 juli mag er volgens de wet niet meer dan 25% korting op de reguliere prijs van alcohol zitten. Van Dalen denkt dat dit niet genoeg is. ‘Dat er niet meer dan 25% korting mag zijn betekent niet dat de alcohol ook echt duurder wordt, de reguliere prijs is namelijk vaak erg laag.’ Daarom pleiten ze bij STAP voor een minimumprijs per eenheid alcohol. ‘Wij zijn voor een basisprijs. Alcohol blijft een veel te goedkoop product. Dat is de algemene overtuiging, ook van wetenschappers.’

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...