Tijdens de coronapandemie zijn meer mensen alcohol gaan drinken, waardoor ook het aantal patiënten met alcoholgerelateerde alvleesklierontsteking toenam. Dit kan tot ernstige gezondheidsproblemen leiden, vooral als patiënten doorgaan met het drinken van alcohol. Vandaar dat er in Amerika onderzoek wordt gedaan naar de behandeling van deze aandoening. Daar is nu een mogelijke doorbraak in gekomen.
Onderzoekers van de University of Miami Miller School of Medicine doen al langere tijd onderzoek naar de effecten van overmatige alcoholinname. Een van de effecten is het mogelijke ontstaan van alvleesklierontstekingen. In een nieuwe studie bestuderen de onderzoekers de korte- en langetermijngevolgen hiervan en werken ze samen om beter te begrijpen hoe de alvleesklierontstekingen te behandelen zijn bij patiënten die alcohol blijven drinken.
Alvleesklierschade
Een acute ontsteking van de alvleesklier kan meestal in een paar dagen verholpen worden. Wanneer deze ontstekingen echter vaker terugkeren, kan dit ernstige schade aan de alvleesklier aanrichten met mogelijk gewichtsverlies, pijn, diabetes en alvleesklierkanker als gevolg. Het niet stoppen met het drinken van alcohol speelt hier een grote rol in. Met overmatig alcoholgebruik kunnen er namelijk vetophoping en ontstekingen ontstaan, waardoor de normale functie van de alvleesklier wordt verstoord. Ondanks dat wetenschappelijk bewijs aangeeft dat de alvleesklierschade na het doorgaan met alcohol drinken blijvend wordt, is er in het nieuwe onderzoek ook aandacht besteed aan de vraag of nieuwe therapeutische middelen de ernst van alcoholgerelateerde alvleesklierontsteking kunnen verzachten, ook tijdens aanhoudend alcoholgebruik. Het antwoord blijkt ja te zijn.
Kan helpen
Urolithine A is een natuurlijke verbinding die wordt gevormd door darmbacteriën en voortkomt uit stoffen die voornamelijk in granaatappels, noten en bessen te vinden zijn. Eerder toonden de onderzoekers al aan dat Urolithine A een krachtig ontstekingsremmend middel is bij verschillende ziektes en anti-tumoractiviteit vertoont bij kankervormen in de spijsverteringsorganen. In het nieuwe onderzoek werd deze verbinding op muizen getest. Hieruit blijkt dat Urolithine A mogelijk kan helpen bij het verbeteren van de behandeling van alcoholgerelateerde alvleesklierontsteking, ook tijdens voortdurende alcoholinname.
LEES MEER...