Mensen met ernstig overgewicht moeten minstens een jaar een programma voor Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) volgen, voordat ze obesitasmedicijnen Saxenda en Mysimba voorgeschreven krijgen. Die regel is ingevoerd na advies van Zorginstituut Nederland, omdat het aantal gebruikers veel hoger is dan verwacht.

Tijdens een GLI-programma worden mensen geholpen met meer bewegen en gezonder eten. Pas als je het programma een jaar met inzet hebt gevolgd, maar er geen of weinig gewichtsverlies ontstaat, mogen de medicijnen voorgeschreven worden. Dat is de nieuwe uitbreiding van de voorwaarden.

Onverwacht
Sinds dit jaar wordt Saxenda vergoed uit het basispakket. Toen dit werd ingevoerd liet Zorginstituut Nederland weten dat het afslankmedicijn voor een kleine groep beschikbaar zou worden, maar sindsdien is er een grote vraag naar. In het eerste jaar zouden 250 mensen Saxenda gebruiken; dat was de verwachting. Nu meldt het Algemeen Dagblad dat alleen Zilveren Kruis het medicijn al voor 3500 mensen vergoedt en ook andere zorgverzekeraars geven aan dat het aantal hoger is dan verwacht.

Nieuwe regels
Er stonden al verschillende richtlijnen vast rondom het voorschrijven van de medicijnen, zoals een bepaald BMI en andere ziektes. Daar komt nu dus een vaste programmaduur bij. Daarnaast is er ook een stopcriterium ingevoerd. Als het gewicht na drie maanden van gebruik niet met minstens vijf procent is afgenomen, mag je het medicijn niet meer gebruiken.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...