Er moet meer haast komen met het aanpassen van de Opiumwet. Dat hebben verslavingsdeskundigen, de politie en het Openbaar Ministerie aan het kabinet laten weten. Met de wijziging worden de meeste designerdrugs en alle toekomstige varianten hiervan verboden.
De overheid kan designerdrugs verbieden door ze op de lijsten van de Opiumwet te zetten, maar dan moet elk middel beoordeeld worden en dat kan jaren duren. Er wordt al sinds 2014 gewerkt aan een nieuwe designerdrugwet. Hierbij zou er een nieuwe lijst ingevoerd worden met drie grote stofgroepen, zodat meteen alle drugsvarianten verboden worden die uit deze stoffen bestaan; ook de toekomstige. Eigenlijk zou het concept van deze wetswijziging eind vorig jaar worden voorgelegd aan de Tweede Kamer, maar na vragen van D66 is dat uitgesteld. De partij twijfelt namelijk aan het nut van de nieuwe wet en verwacht problemen bij het handhaven, opsporen en vervolgen. Daarnaast is het idee dat mensen die designerdrugs gebruiken dan zullen overstappen op andere drugs zoals cocaïne.
Legale varianten
Officier van justitie synthetische drugs Neeltje Keeris ziet het volgens het Algemeen Dagblad anders. Zij merkt dat steeds meer kwetsbare, vooral jonge, mensen diep in de problemen raken door de legale varianten van verboden designerdrugs. Producenten zijn de overheid nu namelijk vaak een stapje voor, doordat ze snel een vervangend middel kunnen maken dat buiten een verbod valt. ‘Zonder de nieuwe wet blijven we in die wedloop achter de feiten aan hollen’, waarschuwt Keeris. ‘3-mmc was lastig aan te pakken totdat het in oktober 2021 strafbaar werd. Op dat moment stond de nieuwe, legale variant echter alweer klaar: 3-cmc. Als er toen een designerdrugwet was geweest, had de politie meteen kunnen ingrijpen’, geeft ze als voorbeeld. Daarnaast lokt de situatie volgens Keeris buitenlandse criminaliteit naar Nederland, omdat de internationale vraag groot is en het produceren en verhandelen van veel van de middelen hier nog niet illegaal is.
Doorpakken
‘Ik zeg, vooruit met die geit. We komen internationaal steeds meer alleen te staan. We wijken af van de landen om ons heen. In België, Duitsland, Frankrijk en Engeland bestaat de parapluwetgeving al jaren. In België zeggen ze dat ze nu zeker tachtig procent van de designerdrugs kunnen aanpakken. Het werkt dus’, aldus de officier van Justitie.
LEES MEER...