Onderzoekers van het onderzoeksinstituut van de drinkwatersector KWR hebben voor het eerst de waarde van Nederlandse drugsconsumptie in kaart weten te brengen met behulp van rioolwateronderzoek. Naar schatting blijkt dat er jaarlijks 903 miljoen euro omgaat in de consumptie van cocaïne, speed en ecstasy.

Het onderzoek werd onlangs gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Addiction Journal. Tussen 2015 en 2022 werden bij dertig Nederlandse rioolwaterzuiveringen data verzameld. Door het onderzoek kon achterhaald worden hoeveel drugsresten er via urine in het rioolwater terechtkwamen. Op basis van deze data werd door onderzoekers een schatting gemaakt over de hoeveelheid gebruikte drugs en de bijbehorende economische waarde.

Schattingen
Het rioolwateronderzoek laat onder andere zien dat het gebruik van cocaïne en ecstasy in stedelijke gebieden vijf keer hoger ligt dan op het platteland. De resultaten zijn niet altijd even representatief. Zo laat Laura Smit-Rigter (landelijk coördinator DIMS, drug informatie & monitor systeem) weten dat het enkel schattingen zijn. ‘We zien dat bepaalde regio’s kunnen afwijken van de analyses.’ Zo worden piekmomenten zoals festivals niet meegenomen in het onderzoek. Dit geldt ook voor pieken veroorzaakt door illegale lozingen van drugsafval. 

Belang van rioolwateronderzoek
Rioolwateronderzoek biedt waardevolle inzichten in de omvang van de drugsmarkt en over drugsgebruik in bepaalde regio’s. Daarnaast kan het volgens de onderzoekers een betrouwbaar beeld over geldstromen laten zien. Van november 2023 tot november 2024 doet het RIVM samen met het Trimbos-instituut onderzoek naar drugs in het riool. Het gaat om een nationale proef, waarbij metingen worden gedaan naar vijf soorten drugs: cocaïne, crystal meth, ecstasy, speed en (nieuwe) designerdrugs. Het RIVM publiceert begin 2025 de resultaten van de rioolwatermetingen op regionaal niveau (noord, oost, midden, zuid, west). Samen met het Trimbos-instituut geeft het RIVM daarnaast duiding aan de metingen, waarin vooral de meerwaarde van rioolwateronderzoek centraal komt te staan.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...