Dat roken ongezond is was al bekend, maar nu is voor het eerst aangetoond dat het een van de belangrijkste oorzaken van chronische ziekten is. Zo'n 672 duizend Nederlanders hebben last van een chronische ziekte als gevolg van roken.

Gezondheidsinstituut RIVM berekende dit in opdracht van Rookvrije Generatie, een initiatief van KWF Kankerbestrijding, de Hartstichting en het Longfonds. 

Roken belangrijkste oorzaak
Het is de eerste keer dat het aantal chronische ziekten als gevolg van roken is berekend, er zijn vijftien chronische ziekten onderzocht waarbij roken een belangrijke rol speelt. Uit de berekening blijkt dat voor een aantal van deze ziekten roken de belangrijkste oorzaak was. Zo blijkt dat bij strottenhoofdkanker en longkanker, ruim acht op de tien gevallen wordt veroorzaakt door roken.

Belang samenwerkingen
Rookvrije Generatie is een samenwerking tussen drie fondsen, KWF Kankerbestrijding, de Hartstichting en het Longfonds. Dergelijke samenwerkingen zijn erg belangrijk, vertelt Gemma van den Boog, woordvoerder van de Rookvrije Generatie: ‘We zien dat we een positieve beweging op gang hebben gebracht, waar het eerst normaal was om te roken is dat nu steeds minder.’ Ze benadrukt dat de Rookvrije Generatie steeds belangrijker wordt. ‘Dankzij de beweging kunnen we druk uitoefenen op de overheid en het roken ontmoedigen, zo zijn we blij met de prijsverhogingen en het inperken van de verkooppunten. Toch moet er meer gebeuren, kijk maar naar het aantal jongeren dat nu begint met vapen en een verslaving krijgt. Wij willen dat er wordt doorgepakt en dat de tabaksindustrie minder ruimte krijgt om hun gang te gaan’, aldus Van den Boog. 



Reageer reacties (0)
LEES MEER...