De Nationale Drug Monitor (NDM) bestaat 25 jaar. Sinds 1999 zorgt de NDM voor cijfers rondom het drugsgebruik in Nederland. Wereldwijd is het een van de grootste monitorsystemen.

De NDM bevat cijfers over het gebruik van middelen in de bevolking en in specifieke groepen, denk hierbij aan jongeren, studenten, volwassenen, etc. Daarnaast geeft het de negatieve bijwerkingen van gebruik weer en laat het de laatste ontwikkelingen van de aanbodmarkt zien.

Belangrijk
De Nationale Drug Monitor is een belangrijk systeem in Nederland en valt onder toezicht van het Trimbos-instituut: een onafhankelijk kennisinstituut dat nauw samenwerkt met professionals. Het geeft niet enkel een beeld over het middelengebruik in Nederland, maar dient ook als een basis voor beleidsmakers. Zo worden de cijfers van de NDM gebruikt voor wet/regelgeving rondom middelengebruik in Nederland.

Oprichting
In de jaren 80 begon Bob Keizer als hoofd van de afdeling Drugsbeleid bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Keizer wilde ons drugsbeleid verdedigen als gevolg van kritiek uit buurlanden over ons beleid. Hij stelde dat er gegevens over het Nederlandse drugsgebruik verzameld moesten worden. Zo vonden er veel onderzoeken plaats en moesten deze volgens Keizer door één organisatie gebundeld worden. Hij onderbouwde de behoefte voor het monitoringsysteem en kreeg steun. In oktober 1999 verscheen het eerste jaarbericht van de Nationale Drug Monitor.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...