Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van de Gezondheidsenquête. Het onderzoek toont aan dat drugsgebruik het meest voorkomt bij mannen tussen de 18 en 29 jaar.

De  Gezondheidsenquête is uitgevoerd door het CBS in samenwerking met het RIVM en het Trimbos-instituut.

Resultaten
Verder blijkt dat cannabis (naast alcohol) de meest gebruikte drug in Nederland is. Zo’n 7,6 procent van alle volwassenen gaf aan cannabis te gebruiken. Dit komt neer op meer dan een miljoen mensen. Verder werd er geconstateerd dat het gebruik van lachgas opnieuw is gedaald; van 1,3 procent in 2022 naar 0,9 procent in 2023. Daarentegen is het gebruik van cocaïne, ecstasy, LSD en paddo’s toegenomen, met name onder mannen, jongvolwassenen en stedelijke inwoners.

Onderzoek opiaat gebruik
Verder is het Trimbos-instituut  in 2023 een onderzoek gestart in samenwerking met Stichting Mainline, een stichting die zich focust op het voorkomen of verkleinen van schade door drugsgebruik. Het onderzoek moet het problematische drugsgebruik van onder andere heroïne, methadon en crackcocaïne beter in kaart brengen. ‘Het onderzoek loopt nog, dus resultaten zijn er nog niet maar het doel is om beter zicht te hebben over wie de gebruikers zijn', vertelt Marjon Antoons, communicatieadviseur van het Trimbos-instituut. Deze resultaten worden aan het einde van 2024 verwacht.
Hoofdonderzoeker Lisa Strada liet al eerder weten waarom juist dit onderzoek zo belangrijk is: ‘In Nederland weten we weinig over de omvang, welzijn en hulpbehoefte van mensen die opioïden en crackcocaïne problematisch gebruiken. Met dit onderzoek willen we hier meer inzicht in krijgen om ook een gericht hulpaanbod aan mensen te kunnen bieden.’

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...