Al jarenlang is bekend dat matig alcoholgebruik schadelijk is voor de gezondheid. Een nieuwe studie bevestigt dit nogmaals.
Ooit werd gedacht dat één à twee glazen alcohol per dag geen kwaad kon en zelfs gezond zou zijn. Het idee dat matig alcoholgebruik gezond zou zijn is gebaseerd op foutief onderzoek.
Schade
Het is al langer bekend dat overmatig alcoholgebruik de kans op ernstige aandoeningen zoals kanker, hart- en vaatziekten, leveraandoeningen en hersenschade vergroot. Uit een nieuwe Deense studie blijkt dat zelfs matig drinken schadelijk is. Waar vroeger werd gedacht dat één glas alcohol per dag goed zou zijn voor bijvoorbeeld het hart, is nu nog duidelijker dat zelfs één glas per dag geen aantoonbare gezondheidsvoordelen biedt. De studie toont aan dat alcohol, zelfs in kleine hoeveelheden, de bloeddruk verhoogt en het risico op bacteriële ontstekingen vergroot.
Fouten in eerdere studies
De eerdere onderzoeken die claimen dat matig drinken gezond is, bevatten methodologische fouten. Zo werden mensen die alcohol drinken vaak in vergelijking gesteld met mensen die vanwege gezondheidsproblemen gestopt waren met drinken. Hierdoor leek het alsof de mensen die alcohol dornken gezonder waren, wat leidde tot foutieve conclusies.
Bewustwording
Nog steeds zijn er mensen die ervan overtuigd zijn dat matig alcoholgebruik gezond kan zijn. Wim van Dalen, directeur van STAP (Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid), benadrukt het belang van bewustwording rondom de risico’s van alcohol op de gezondheid. ‘Ruim de helft van de Nederlanders houdt zich bijvoorbeeld niet aan de richtlijn van de Gezondheidsraad, die aangeeft dat het beter is geen alcohol te drinken of anders niet meer dan één glas per dag. De alom aanwezige alcoholreclame en het promoten van het zogenaamde verantwoorde gebruik door de alcoholindustrie speelt een grote rol wat de kennis over de risico’s betreft, vertelt van Dalen.
Het is belangrijk dat mensen toegang hebben tot eerlijke informatie, vertelt Wim en neemt Ierland als voorbeeld: ‘Ierland gaat als eerste land in Europe vanaf 2026 een waarschuwingsetiket verplicht stellen op alcoholische dranken, mensen raken zo beter bekend met de risico’s en hebben toegang tot eerlijke informatie.’ Het betreft o.a. de waarschuwing dat alcoholgebruik gerelateerd is aan 7 soorten kanker.
‘Positief is dat er in ons land een beperkte afname te zien van het gebruik van alcohol. Maar we zijn er nog lang niet. Het spreekt vanzelf dat de alcoholproducenten maar ook de supermarkten deze ontwikkelingen tegenwerken. Het is dan ook belangrijk om de politiek ervan te overtuigen dat het anders kan, aldus Wim van Dalen.
LEES MEER...