Artsen en apothekers schrijven steeds minder recepten uit voor zware pijnstillers. In de afgelopen negen maanden is het aantal mensen dat morfine, fentanyl en andere opioïden voorgeschreven krijgt met bijna dertien procent afgenomen.

Deze medicijnen worden vaak ingezet voor acute pijnbestrijding, zoals rugklachten of na operaties. Op de langere termijn brengen ze een aanzienlijk risico op het ontwikkelen van een verslaving mee. 

Minder voorschriften
De toegenomen aandacht voor het verslavingsrisico van deze middelen heeft geleid tot strengere regels. Zo mogen huisartsen en medisch specialisten nu mensen met goedaardige pijn (behalve bij kanker), slechts voor maximaal vijf dagen pijnstilling voorschrijven. Voorheen was dat nog twaalf tot vijftien dagen. Verder worden er minder pillen per voorschrift voorgeschreven om het risico op langdurig gebruik en verslaving te verkleinen.

Nationale Pijn Agenda
Ondanks de positieve trend waarschuwt de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie dat er nog een lange weg te gaan is. Ze pleiten voor een 'Nationale Pijn Agenda' om de toenemende problematiek rondom chronische pijn en opioïden gebruik aan te pakken. Hierbij is politieke bewustwording essentieel. Vooral bij chronische pijnpatiënten is de impact groot, vertelt de Verenging: '83 procent van de pijnpatiënten ervaart hinder in het dagelijks leven en 27 procent heeft last van significante beperkingen door werkgerelateerde pijn.'
Ze benadrukken dat deze cijfers laten zien hoe belangrijk het is om niet alleen het aantal voorschriften te beperken, maar ook om ondersteuning te bieden aan chronische pijnpatiënten. Het doel is om ervoor te zorgen dat zij beter kunnen deelnemen aan het dagelijks leven.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...