Recent onderzoek laat zien dat zowel alcoholgebruik als roken het risico op hoofd-halskanker vergroot.

Hoofd-halskanker wordt vaak in verband gebracht met het zwaar besmettelijke Humaan Papillomavirus (HPV). Zo wordt onder andere baarmoederhalskanker veroorzaakt door HPV. Het virus wordt overgedragen via seksueel of intiem contact. Jongeren van 9 tot en met 26 jaar kunnen zich gratis laten vaccineren (zonder ernstige bijwerkingen) tegen HPV.

Onderzoek
Een grootschalige studie van het VOYAGER-consortium, uitgevoerd met behulp van een mendeliaanse randomisatiebenadering (een methode om causale verbanden te onderzoeken), heeft de impact van alcohol en tabak op de ontwikkeling van hoofd-halskanker beoordeeld. Het onderzoek bevestigt dat roken en het overmatig drinken van alcohol niet alleen risicofactoren zijn voor HPV-negatieve hoofd-halskanker, maar ook het risico op HPV-positieve vormen verhogen.
Deze bevindingen benadrukken het belang van preventieve maatregelen tegen roken en excessief alcoholgebruik . Het aanpakken van deze twee zaken kan een aanzienlijke bijdrage leveren aan het terugdringen van het aantal gevallen van hoofd-halskanker.

Bewustwording is belangrijk
Uit onderzoek van het Trimbos-instituut blijkt dat 37 procent van de Nederlandse bevolking weet dat overmatig alcoholgebruik het risico op kanker verhoogt. Daarnaast associeert slechts 27 procent alcohol met (ong)gezondheid in plaats van gezelligheid. Carmen Voogt, wetenschappelijk medewerker alcohol bij het Trimbos-instituut merkt dit ook op: ‘Het is belangrijk dat hier verandering in komt. Mensen hebben immers het recht om geïnformeerd te worden over de risico’s van alcoholgebruik,’ aldus Voogt.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...