‘Hulp? Ik heb geen hulp nodig. Ik kan het zelf wel’, aldus heel veel verslaafden in herstel als het even wat minder gaat. Ondanks dat je in de kliniek hebt geleerd om hulp te vragen, blijft het voor velen toch nogal een ding. Heb je een hulpvraag? Dit kun je doen!
1. Bel een fellow of je sponsor
Het kan moeilijk zijn om een gesprek te voeren waarin je je kwetsbaar voelt en toegeeft dat je iets (bijna) niet meer onder controle hebt. Maar als je dit toch doet, bijvoorbeeld met een fellow of sponsor, zal je zien dat diegene alleen maar blij is dat je je hart lucht. En natuurlijk zijn ze bereid om je te helpen waar kan!
2. Zet alles op papier
Ben je niet zo’n prater? Voor sommigen is het opschrijven van gevoelens, angst en strijd stukken makkelijker dan een gesprek aangaan met iemand. Kruip dus achter je laptop of pak een ouderwets stuk papier en pen, en schrijf alles op wat er in je hoofd afspeelt. Niet alleen geeft het je een houvast voor als je straks opnieuw twijfelt of je wel echt hulp nodig hebt, je kunt ook zorgvuldig nadenken over je woorden.
3. Ga naar een meeting en share
Niet voor niets gaan mensen ook nog na jaren in herstel naar meetings: het blijft bijzonder en inspirerend. Meetings bieden mensen een veilige plek waar naar elkaars verhaal geluisterd wordt. Het kan heel erg therapeutisch werken om anderen te horen praten over hun herstel, of de problemen die ze ondervinden. Als je op een meeting gaat sharen, kies dan ook écht voor openheid; je hebt echt geen enkel voordeel bij een opgeleukte versie van je verhaal. En onthoud: je bent niet alleen!
Datum: 23/08/2017
LEES MEER...