4 tips als je dierbare verslaafd is

Het mag geen nieuws heten dat verslaving ook een verwoestende impact heeft op de omgeving van de verslaafde. Hoewel behandeling de beste stap naar herstel is, kunnen dierbaren ook iets doen:

1. Heb respect
Ook al voelt het soms onverdiend, probeer degene met respect en waardigheid te blijven behandelen. Met vingers wijzen en schaamte uiten, zorgen juist voor een defensieve reactie.

2. Moedig verandering aan
Verslaafden voelen zich vaak onbegrepen en alleen. Een simpel 'hoe gaat het vandaag?' kan al veel doen. Moedig bovendien aan om nieuwe gewoontes aan te leren. Informeer bijvoorbeeld naar de volgende meeting en vraag of er nog contact is geweest met de behandelaar.

3. Heb geduld
Wees geduldig en probeer niet op te geven, ook niet bij een terugval. Herstel is een levenslang proces. Vergelijk het met een diabetespatiënt, zou je hem of haar opgeven als diegene weer eens met een hoge bloedsuikerspiegel op de Spoedeisende Hulp ligt?

4. Zoek hulp voor jezelf
Ook jij verdient hulp! Het is hartstikke moeilijk dat je wrok voelt, vermoeid bent of de hoop hebt opgegeven. Heb je behoefte aan steun, dan kun je bijvoorbeeld lotgenotengroepen benaderen. Naast emotionele steun krijg je daar ook handvatten om de relatie met je naaste te verbeteren.

Reageer reacties (1)

Huub Geurtsen(21. maart 2018)

Bij Ismes kun je ook meedoen met een gespreksgroep voor moeders van verslaafde kinderen of kinderen van verslaafde ouders. Verder kun je deelnemen aan een groep partners van verslaafden. 

Bel gerust naar: 073-6907390 0f 06-21555521.

kijk op onze site www.ismes.nl.

 

LEES MEER...