Mensen die zeggen dat suiker in feite dezelfde werking heeft als drugs, moeten een toontje lager zingen. In een groot onderzoek is aangetoond dat suiker inderdaad belonend werkt, maar dat het niet aanzet tot onverschillig gedrag.
Han de Jong, die zijn promotieonderzoek deed in samenwerking met elf universiteiten, beweert zelfs stellig dat suikerverslaving niet bestaat. In een laboratoriumtest trotseerden ratten stroomschokken om aan cocaine te komen. 'Het kon ze helemaal niets meer schelen', aldus de promovendus. De ratten toonden ook veel motivatie om aan chocolademelk te komen, maar als deze erg bitter was, dan hielden ze het al voor gezien. Om stroomschokken te doorstaan voor een suikerkick, daar hadden ze al helemaal geen zin in.
Wel zijn er volgens het onderzoek overeenkomsten tussen suiker en verslavende drugs. Beide veroorzaken een dopamineafgifte in ons brein. Het verschil is echter dat het gebruik van drugs het dopaminesysteem verandert en de hersenenen manipuleert.
Maar suiker heeft wel degelijk een sterk effect. Volgens De Jong is het belangrijk dat we ons daarvan bewust zijn, en zeker als het gaat om kwestbare hersenen zoals die van kinderen.
LEES MEER...