In herstel zoeken we vaak redenen om onszelf de schuld te geven van negatieve dingen. Vaak hoor je de kritieke stemmen beter dan de aanmoedigende. We denken dat we geen hulp verdienen en zijn vaak zo negatief naar onszelf toe dat we vergeten dat zelfcompassie geen egoïsme is: zelfcompassie gaat over begripvol zijn naar jezelf toe en tegenover je fouten en gebreken.
1. Gemeen zijn tegen jezelf helpt niet
Het leven gaat niet altijd over rozen, dat weten we allemaal. Hoe we reageren op moeilijke situaties is vaak verre van perfect en je bent niet de enige die zichzelf extra hard straft voor een baggere keus die je hebt gemaakt. Maar dat helpt je niet om het de volgende keer beter te doen. Met een beetje zelfcompassie kun je het ook van een andere kant bekijken. ‘Je hebt dit niet zo handig aangepakt, maar de volgende keer….
2. Bewaar een handjevol in je broekzak
In pril herstel een bezoekje brengen aan memory lane kan je in een negatieve spiraal brengen. Daar sta je dan, vol zelfmedelijden, jezelf ervan overtuigd dat je het niet zo ver had moeten laten komen. Je krijgt wat je verdient, denk je dan. Hou dan vast aan dat beetje zelfcompassie: het is nou eenmaal zo. Je hebt fouten gemaakt, wat menselijk is. Hoewel niet iedereen toegeeft dat ook zij fouten maken, doe jij dat wél. Een realiteit die we allemaal met elkaar delen.
3. Hou op met verontschuldigingen
Wat voor iemand anders vanzelfsprekend is, hoeft dat voor jou niet te zijn. Andersom geldt hetzelfde. Dat betekent niet dat je excuses moet verzinnen voor waarom je iets niet kunt. Ik ben in herstel. Ik was depressief. Ik voelde me niet goed. Ik kan me niet concentreren. Laat de schaamte los door zelfcompassie en vertel jezelf dat het oké is als je iets niet kan. Hoeveel excuses je ook gebruikt: uiteindelijk is niemand perfect.
4. Neem verantwoordelijk zonder alle schuld op je te nemen
Vaak worden we overwoekerd door schuldgevoel en schaamte in de nasleep van onze verslaving. Dan hebben we het nog niet over de fysieke en emotionele naschokken. Het is vaak lastig om de dingen die we mee hebben gemaakt te accepteren en ons eigen deel in te vullen. Het moeilijkst is om wél verantwoordelijkheid te nemen zonder een vlaag van schuldgevoel erbij te krijgen.
5. Stop met verzetten
Vaak zijn we erg kritisch zodra het leven even mee zit. Het gevoel dat we de goede dingen niet waard zijn komt dan naar boven. Zelfcompassie zorgt ervoor dat we het idee hebben dat het oké is om gelukkig te zijn. We zijn niet slecht als we de tijd te nemen om te leven en te genieten; we zijn ook niet slecht als het tijd kost om die vreugde te voelen.
6. Houd het simpel
Kun je de excuses niet loslaten? Of kun je toch geen balans vinden tussen verantwoordelijkheid en schuldgevoel? Dan zijn er ook nog andere manieren om zelfcompassie te oefenen. Tip één: wees aardig voor jezelf.
LEES MEER...