Geen ‘drink met mate’ maar ‘drink geen alcohol’. Die richtlijn vinden wetenschappers te streng, blijkt uit een discussie rondom verantwoord alcoholgebruik, georganiseerd door de Stichting Verantwoorde Alcoholconsumptie (STIVA).
Tijdens deze discussie gingen wetenschappers van over de hele wereld met elkaar in gesprek over de nieuwe richtlijn. De wetenschappers kwamen tot de conclusie dat er de afgelopen tien jaar geen nieuwe wetenschappelijke inzichten zijn gepubliceerd om deze strengere norm te rechtvaardigen. Bij de bijeenkomst was ook wetenschapper Henk Hendriks van Nutrition Support aanwezig. Hij gaf een toelichting op de belangrijkste bezwaren. 'De gebrekkige wetenschappelijke onderbouwing laat zien dat de Gezondheidsraad zich bij dit advies meer door angst voor verslaving en levercirrose, dan door onderzoek heeft laten leiden', zo zei Hendriks onder meer.
ISFAR
Hendriks presenteerde ook kritiek van het ISFAR, een verzameling van internationaal vooraanstaande wetenschappers op het gebied van alcohol en gezondheid. ISFAR liet eerder in een review al weten kritisch te zijn over het nieuwe advies. Volgens de organisatie moet er wel worden gewezen op de gevaren van veelvuldig alcoholgebruik, maar het drinken van lichte hoeveelheden door volwassenen leidt niet tot gezondheidsschade en hoeft niet te worden afgeraden. Lichte hoeveelheden zijn twee glazen per dag voor mannen en een glas per dag voor vrouwen.
Bezwaren
Een van de belangrijkste bezwaren van de wetenschappers is dat de Gezondheidszorg zichzelf tegenspreekt. Aan de ene kant zegt zij op basis van wetenschappelijk onderzoek dat matig alcoholgebruik gezondheidswinst oplevert, terwijl ze aan de andere kant zegt dat men beter niet kan drinken.
Een tweede punt van kritiek is dat andere landen de normen minder streng zijn terwijl daar dezelfde data worden gebruikt. In Engeland ligt de norm bijvoorbeeld sinds begin dit jaar op iets minder dan twee glazen per dag, in Canada is het zelfs vier glazen.
Consensus nodig
Steven van Eijck, voorzitter van STIVA, is niet blij met het nieuwe advies . ‘De nieuwe alcoholrichtlijn moet waarschijnlijk weer tien jaar mee, dus wij hadden gehoopt dat het advies van de Gezondheidsraad breed gedragen zou worden door de wetenschap. Dit is niet het geval. De wetenschappelijke consensus die er heerste, is hierdoor op losse schroeven komen te staan. Daarom roepen wij de overheid op om zo snel mogelijk tot een nieuwe conclusie te komen, waar alle wetenschappelijke inzichten en deskundigen bij betrokken zijn, zodat iedereen weer eenzelfde visie kan uitdragen. Zowel consument als samenleving zijn hier immers bij gebaat.’
LEES MEER...