Bewijs werking verslavingsmedicijn zwak

Het medicijn nalmefeen mocht ingezet worden voor alcoholverslaving, ondanks onvoldoende bewijs voor de werking ervan. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de Britse universiteit van Stirling.

Nalmefeen is op de markt gebracht onder de naam Selincro, goedgekeurd in Europa in 2013 en aanbevolen door het National Insitute for Health and Care Excellence (NICE).

Toch heeft een team van wetenschappers problemen gevonden in de manier waarop klinische tests zijn uitgevoerd en geanalyseerd. Daarom kan men onmogelijk vaststellen wat het medicijn precies doet om het drinkgedrag van alcoholisten te beperken.

Experts analyseerden het onderzoek dat de basis vormde voor de licentie en de beslissing van NICE. Zij moesten concluderen dat het bewijs voor positief effect zwak was en dat het weinig effect had op de patiënten; zij dronken gemiddeld één drankje per dag minder dan normaal.

In de onderzoeken bleek dat patiënten die nalmefeen gebruikten vaker bijwerkingen hadden en vaker stopten met de tests. Het nieuwe onderzoek bracht bovendien naar voren dat nalmefeen duurder is dan vergelijkende medicijnen op de markt en dat er geen vergelijking is gemaakt met deze alternatieven.

Dr. Niamh Fitzgerald, apotheker en docent in alcoholstudies leidde het onderzoek: ‘Het is essentieel om vast te kunnen stellen dat voorgeschreven medicijnen effect hebben in een behandeling. In dit geval hebben we problemen gevonden met de registratie, het design, de analyse en het verslaan van de klinische tests. Die hebben echter niet voorkomen dat de drug een licentie kreeg en aanbevolen werd.

‘Wij geloven dat dit moeilijkheden kan veroorzaken voor doktoren die proberen alcoholafhankelijkheid te behandelen. Ook denken wij dat het kritische vragen oproept rondom regelgevers zoals: waarom kan een medicijn goedgekeurd worden zonder kwalitatief hoog, betrouwbaar bewijs?’

Nalmefeen wordt momenteel gebruikt samen met psychosociale therapie, om alcoholisten te behandelen voor hun verslaving. Door het medicijn ervaren de gebruikers geen fysieke afkickverschijnselen als zij stoppen met drinken.

 

Reageer reacties (2)

jigsawHB(08. juni 2016)

My 2 cents ? Symptoombestrijding, maar dan ook niet meer dan dat.. ):

Anonieme Arts(08. juni 2016)

De laatste zin is onjuist. Het is een anti-cravingmiddel, niet een middel dat gebruikt wordt tijdens de ontgifting.

LEES MEER...