-
Social Media-verslaving
Misschien wel de meest gebruikte term. Facebookverslaving, Twitterverslaving, Instaddiction… Continu je timeline checken of onzinnige tweets de wereld in slingeren is natuurlijk best dwangmatig gedrag, maar een verslaving? Nee. Daarvoor moeten de omstandigheden wel wat serieuzer zijn dan meerdere uren per dag online zijn. Dat is in dit digitale tijdperk zo gek nog niet.
-
Tanorexia
De term zonnebankverslaving werd voor het eerst gebruikt toen de 44-jarige Amerikaanse Patricia Krentcil in de media opdook. Krentcil verscheen op alle tv-stations ter wereld met haar door UV stralen gelooide, bijna gemummificeerde gezicht. Ze kreeg de bijnaam Tanning Mom en werd aangeklaagd vanwege het feit dat ze haar vijfjarige dochter had gedwongen ook een zonnebankkuurtje te doen. De Looien Lady werd hier uiteindelijk niet eens voor vervolgd, omdat haar advocaat ter verdediging aanbracht dat Patricia Krentcil behoorlijk verslaafd (jawel, daar is ‘ie) was aan een bruine teint.
-
Tattoo- en piercingverslaving
Body modification, oftewel: je lichaam op een onnatuurlijke wijze aanpassen. Door middel van tatoeages bijvoorbeeld, of met piercings. Mensen kunnen hier zodanig in doorslaan dat het een ‘verslaving’ wordt. Ten minste, dat roepen ze. Een van de extreme gevallen is Elaine Davidson, met 7000 piercings waarvan 500 onder de gordel. Wat deze mensen drijft, als het dan geen verslaving is? Waarschijnlijk de endorfine die vrijkomt door de pijn die het zetten ervan doet.
-
Chocoladeverslaving
Een welbekende voor de dames onder ons? Vooral in die ene tijd van de maand! Maar eigenlijk ook bij liefdesverdriet, geluksmomentjes, bij de thee of omdat de Tony’s in de aanbieding zijn…Chocolade is altijd lekker. In cacao zitten de stofjes theobromine, cafeine en tryptofaan die alle drie een stimulerende werking op de hersenen hebben. De combinatie van suiker en vet zorgen ervoor dat er endorfine vrijkomt. Maar, om een echte verslaving te ontwikkelen zou je per dag zo’n 25 kilo pure chocolade naar binnen moeten proppen. Wij durven te zeggen dat er niet één persoon ter wereld is die dát gaat lukken.
-
Shopaholics
Wij gebruiken expres het woord shopverslaving niet, omdat hier mensen wél voor behandeld worden. Veel tienermeisjes die eens per week losgaan bij de Primark en aldaar €15,- besteden noemen zichzelf shopaholics of zwaar shopverslaafd. Blogs van verveelde huisvrouwen en modebewuste meiden die schrijven over hun ‘koopverslaving’ zijn niet aan te slepen. Sophie Kinsella schreef er zelfs een hele serie over; een Britse snob die onder het betuttelende oog van haar steenrijke man zichzelf constant extreem in de schulden werkt. Prima natuurlijk. Wel spijtig dat de beeldvorming over koopverslaving daardoor vaak verandert en veel minder ernstig lijkt dan het is.
-
Netflixverslaving
Sommige mensen (ja, wij ook…) kunnen zich helemaal verliezen in tv-series zoals Game of Thrones, House of Cards, Breaking Bad of Pretty Little Liars. Zo erg, dat ze er hun werk en relatie mee op het spel zetten. Toch gelden er voor een 'echte' serieverslaving andere criteria, namelijk een aangepast dieet; eten dat je met handen of een vork kunt eten) (1), Aangepast vocabulaire; populaire oneliners uit je favoriete serie (2), verhoogde waakzaamheid; wanneer je de pizzabezorger voor een maffioso aanziet (3) en afspraken afzeggen om series te kijken (4). Vind je dat alleen maar leuke consequenties? Lekker doorkijken dan!
-
Föhn-verslaving
In het tvprogramma ‘My strange addiction’ vertelt de 31-jarige Lori uit Texas over haar verslaving om met een föhn in bed te slapen. Op haar achtste sliep ze met haar zus in een bed en die zette de haardroger aan. Lori: ‘Sindsdien ben ik verslaafd. Het geluid, de warmte… Ik kan niet meer zonder föhn slapen.’ Goed, dat je lekkerder slaapt door bepaalde rituelen, dat kunnen wij inkomen. Maar om dat nu een verslaving te noemen? Daarbij, voor een beetje warmte en geluid in bed raden we Lori aan gewoon met een leuke man of vrouw tussen de lakens te kruipen. Dat scheelt een hoop elektriciteitskosten.
-
Pica
Steentjes, peuken, glas, gips of waspoeder eten. Je moet er maar zin in hebben. Mensen met de stoornis Pica, eten producten die officieel niet eetbaar zijn. Maar ook het eten van rauw voedsel zoals rauwe eieren of aardappelen wordt als Pica gezien. De stoornis is opgenomen in DSM 5 en onder andere ondervoeding, ijzertekort, culturele factoren of een obsessief compulsieve stoornis kunnen als oorzaak worden gezien. Het eten van rauw voedsel is redelijk onschuldig, maar glas of waspoeder in je maag kan de dood tot gevolg hebben.
-
Vluchtige stoffen
En dan hebben we bijna een echte te pakken. Vluchtige stoffen zoals lijm, benzine, verf uit spuitbussen, verfverdunners, vulling voor aanstekers, nagellakremover en correctievloeistof voor schrijfmachines zijn namelijk echt verslavend. Bij langdurig gebruik treedt tolerantie op; er zijn echter geen ontwenningsverschijnselen. Gebruik kan ondertussen wel dodelijk zijn. Hoge doses kunnen leiden tot ademnood, lethargie, coma en de dood. De meeste snuivers zijn arme tieners in economisch achtergestelde gebieden, de stoffen zijn stuk voor stuk goedkoop en er is makkelijk aan te komen.