Alcoholalliantie in strijd tegen overmatig alcoholgebruik

Verschillende organisaties uit de gezondheidszorg willen onder de naam ‘Alcoholalliantie’ deelnemen aan de besprekingen over het Nationaal Preventieakkoord. Volgens hen doet de overheid namelijk te weinig om overmatig alcoholgebruik terug te dringen.

Verslavingszorginstelling Jellinek en het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP behoren tot die organisaties. ‘Stop met die reclame, stop met sponsoring, stop met hele goedkope aanbiedingen van alcohol en zorg ervoor dat er niet nog meer verkoopplaatsen komen’, zei directeur Wim van Dalen van STAP bij Nieuws en Co op NPO Radio1.  

De organisaties nemen de Alliantie Nederland Rookvrij als voorbeeld. Een aantal leden van de rookalliantie doet mee met de aangifte tegen de tabaksindustrie. De Alcoholalliantie sluit ook een stap naar de rechter niet uit.

‘In Frankrijk is dat al gebeurd, omdat alcohol zo schadelijk is voor een ongeboren kind. Dat leidde tot een verplichte vermelding van een waarschuwing op alcoholflesjes in Frankrijk’, zegt van Dalen. De Alcoholalliantie wil ook dat de gevolgen van alcoholgebruik voor de gezondheid en in het verkeer vermeld worden op de producten in Nederland.

Nationaal Preventieakkoord

CU-staatssecretaris Paul Blokhuis maakte twee weken geleden bekend dat ook overmatig alcoholgebruik wordt opgenomen in het Nationaal Preventieakkoord. Daarin wil het kabinet samen met onder andere zorgaanbieders, sportverenigingen en gemeenten, afspraken vastleggen over een gezonder leven; het terugdringen van roken, overgewicht en alcoholgebruik.

Er zijn nog geen definitieve maatregelen genomen. Volgens Blokhuis is het nog te vroeg om te zeggen welke maatregelen het akkoord gaan halen.

Alcoholmanifest

Verschillende organisaties waaronder Jellinek en STAP stelden in 2016 het Alcoholmanifest op. Daarin staan redenen waarom alcoholgebruik moet worden teruggedrongen en aanbevelingen over hoe de overheid dat bereikt.

16/02/2018

Reageer reacties (0)
LEES MEER...