Het Trimbos Instituut en ggz-instelling Arkin onderzochten samen de relatie tussen alcoholgebruik en de ontwikkeling van een depressie. Het blijkt dat er geen verschil is in het risico op het ontwikkelen en het blijven hebben van depressieve klachten, of je nu veel of weinig alcohol drinkt.
Uit eerder onderzoek blijkt dat het alcoholgebruik van mensen met alcoholisme en een depressie die opgenomen zijn in de kliniek negatieve invloed heeft op hun depressieve klachten. Maria Schouten, werkzaam als promovenda op een project over alcohol en depressie bij Arkin, onderzocht of matig en overmatig alcoholgebruik ook depressies beïnvloed onder mensen van de algemene bevolking. ‘We zagen dat de bestaande onderzoeken over de relatie tussen alcohol en depressie vrijwel alleen waren uitgevoerd bij mensen met de meest zware alcoholproblematiek, vaak ook in klinische behandelpopulaties’, zegt Schouten.
Klachten bij algemene bevolking
In het nieuwe onderzoek is gebruik gemaakt van de zogeheten NEMESIS-2 data, dat is data van het Trimbos Instituut over de psychische gezondheid van de Nederlandse bevolking. Schouten: ‘We hebben ruim zeshonderd mensen met een depressie ingedeeld op basis van hun wekelijkse alcoholgebruik. Een groep van niet-drinkers, lichte drinkers, matige en overmatige drinkers (minimaal veertien glazen alcohol voor vrouwen en minimaal eenentwintig voor mannen per week, red). Vervolgens hebben we gekeken welke groepen een verhoogde kans hadden om na drie jaar nog steeds depressieve klachten te hebben.’
Resultaten
De resultaten waren anders dan verwacht. ‘Op basis van de literatuur hadden we verwacht dat, voornamelijk, de overmatige drinkers langer en vaker last zouden hebben van depressieve klachten. Echter zagen we dit niet terug in onze data. Dat betekent dat lichte en overmatige drinkers een vergelijkbaar risico hebben op depressieve klachten voor langere tijd. Dit kan mogelijk komen doordat wij niet uitsluitend kijken in de groepen die zijn opgenomen in een kliniek, maar in de algemene bevolking, het verband kan daar minder scherp aanwezig zijn’, aldus Schouten.
LEES MEER...