Er is een nieuwe handleiding ontwikkeld voor zorgprofessionals om alcoholgebruik vroegtijdig bespreekbaar te maken met cliënten.

Acht miljoen mensen in Nederland drinken meer dan de Gezondheidsraad adviseert, waarvan anderhalf miljoen overmatig. Daarom is het belangrijk dat zorgverleners vragen naar alcoholgebruik. In opdracht van het Samenwerkingsverband Vroegsignalering Alcoholproblematiek (SVA) is de handleiding ‘In gesprek over alcoholgebruik’ ontwikkeld. Hierdoor kan de zorgverlener de signalen eerder oppikken en uitleggen hoe klachten samen kunnen hangen met alcoholgebruik.

Onbevooroordeeld zijn
Wim van Dalen, Directeur van STAP (Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid), stelt dat het grote voordeel is dat zorgverleners alcoholproblemen vroegtijdig kunnen signaleren. ‘Vaak denken mensen dat hun problemen niet groot genoeg zijn of dat het meevalt. Mensen die weten dat ze teveel drinken, voelen zich vaak te beschaamd om het bespreekbaar te maken. Het is niet makkelijk om zo’n gesprek te voeren, want mensen schieten vaak in de ontkenning of verdediging.’ Van Dalen benadrukt wel dat er training voor nodig is om deze gesprekken effectief te kunnen voeren. ‘Zorgverleners moeten leren het probleem te bespreken zonder direct een oordeel te stellen over hoeveel iemand drinkt.’

Uit de monitor voor vroegsignalering van alcoholproblematiek blijkt dat veel beschikbare tools en informatie nog onbekend zijn bij zorgprofessionals.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...