De strijd van Instagram om pro-ana foto’s te verbieden werkt niet zoals gehoopt, alternatieve zoektermen leveren nog steeds veel foto’s op van extreem dunne meisjes. Dat blijkt uit onderzoek van het Amerikaanse Georgia Intitute of Technology. Zoektermen als #pro-ana en #thinspiration zijn sinds 2012 niet meer toegestaan op Instagram. Wie hier op zoekt komt uit bij een wit scherm of geblokkeerde pagina.
Pro-ana is afkomstig van het Engelse "Professional Anorectic". Dit waren de eerste pro-anasites. Sites met tips voor modellen en acteurs, en mensen wiens carrière baat had bij een anorectisch uiterlijk. Tegenwoordig zijn jonge meiden actief op deze sites. Ze zien anorexia niet als een ziekte, maar als lifestyle. Na verloop van tijd beseffen ze dat ze wel een ziekte hebben, en bezoeken dan pro-ana sites simpelweg om steun te vinden bij anderen. Zo weten ze dat ze niet de enige zijn en krijgen het idee dat ze wel normaal zijn.
‘De foto’s zijn niet het probleem, maar kunnen wel een bestaand probleem aanwakkeren’, zegt klinisch psycholoog Ravian Veenstra van GGZ-kliniek Human Concern. Hoewel de anorexiafoto’s op Instagram mogelijk schadelijk zijn, pleit Veenstra niet voor een verbod op de zoektermen of pro-anasites. ‘Dan kunnen we de mensen die hulp nodig hebben niet meer bereiken’, aldus Veenstra.
De app brengt niet alleen schadelijke berichten. Door via sociale media aandacht te schenken aan anorexia bereikt het ook jonge meiden. De tegenbeweging is volgens deskundigen groter dan de pro-ana accounts. ‘Er zijn veel meer gebruikers die foto’s delen van hun herstel en hun gezonde eten’, vertelt ervaringsdeskundige Scarlet Hemkes, oprichtster van de grootste hulpsite voor eetstoornissen in Nederland Proud2BMe. ‘Er is een schadelijke kant en die moeten we serieus nemen, maar sociale media bieden ook kansen’, zegt Veenstra. ‘En gelukkig grijpen steeds meer mensen die.’
LEES MEER...