Artsen verdeeld over norm alcoholgebruik

Artsen zouden patiënten moeten adviseren geen alcohol te drinken en ze eensgezind aanspreken op gebruik. Probleem: over nul als norm zitten ze nog niet op één lijn. Dat stelt verslavingsarts Robert van de Graaf in Nieuwsuur.

In een advies uit 2015 stelt de Gezondheidsraad: ‘Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag.’ Volgens Van de Graaf is dit niet wat artsen uitdragen in de spreekkamer. De aanbevolen hoeveelheid uit de hartrevalidatierichtlijn blijkt nog altijd leidend: twee à drie glazen alcohol per dag werkt (zelfs) risicoverlagend. De Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC) is aanbieder van die richtlijn en 'wil kijken of er meer eenduidigheid gecreëerd kan worden in advies van artsen’.

Relatie in waagschaal
Nieuwsuur haalde Brits onderzoek aan, dat schadelijk alcoholgebruik laat zien bij 20 procent van de ziekenhuispatiënten. ‘Veel artsen weten dat niet, of hebben zich er op zijn minst niet in verdiept’, zegt onderzoeker Rob Bovens van Tilburg University. ‘Dat heeft vaak ook te maken met het feit dat ze zelf drinken en ze zijn ook bang om de goede relatie met de patiënt in de waagschaal te leggen.’ Volgens Bovens denken artsen dat alcoholgebruik onvoldoende te maken heeft met het probleem waarvoor de patiënt komt. 
 
Huisarten en verslaving
In de volgende editie van Lef Magazine wordt uitgebreid geschreven over wat huisartsen in de spreekkamer beter kunnen doen voor mensen met een verslaving. Alvast een tipje van de sluier: op kennisvlak valt nog een wereld te winnen. Zo komt ook Nelly van der Gaarden aan het woord, huisarts en verslavingsarts. Ze geeft nascholing aan huisartsen. Zo legt ze bijvoorbeeld uit wat middelen met het brein doen, en wat daar dan weer de invloed van is op keuzes en gedrag. ‘Deze basale kennis over verslaving is helaas voor veel huisartsen nieuw. Velen zien de ziekte verslaving ook als moeilijk, lastig…. Dat hoeft écht niet, want er zijn zo veel kansen.'

Datum 26-02-2020

Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...