Bedrijven testen werknemers illegaal op drugsgebruik

Een groot aantal Nederlandse bedrijven test hun personeel op drugsgebruik, terwijl dit volgens de privacywetgeving verboden is. Trouw, De Groene Amsterdammer en De Stentor schrijven dit op basis van onderzoek door het journalistieke platform Investico.

Volgens de privacywet mogen alleen chauffeurs, schippers, machinisten en piloten op inname van drugs worden getest. Vanwege privacy van de werknemers mag dit alleen uitgevoerd worden door een bedrijfsarts. Die hebben namelijk medische geheimhoudingsplicht. Uit het journalistieke onderzoek komt naar voren dat het voornamelijk arbeidsmigranten zijn die drugs gebruiken. Zij moeten vaak zwaar en eentonig werk uitvoeren. Er wordt voornamelijk speed gebruikt om zo sneller hun werk te kunnen doen. Hoe sneller ze werken, hoe meer kans ze hebben op beloning vanuit de werkgever, zo stellen de Poolse werknemers die Investico sprak.

Gezondheid en veiligheid voorop

Bedrijven die toch hun personeel laten testen doen dit via externe testers, zoals Arbofit. Volgens hen worden ze ingehuurd door bedrijven omdat ze ‘gezondheid en veiligheid prevaleren boven privacyregeltjes’. Zij staan daarin niet alleen. Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland pleiten al een tijd voor een wetswijziging zodat bedrijven zelf kunnen kiezen of ze hun werknemers testen op drugs. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid werkt sinds vorig jaar aan een verandering aan de privacywet zodat het testen in ieder geval in de chemische industrie al mogelijk wordt.

Reageer reacties (6)

rtZyQiYlABjNq(09. maart 2021)

cWeRZaSiKnyhYT

wtiPOrze(09. maart 2021)

FXhdYtLTAsIHR

iyoJWFfOHvR(12. mei 2021)

hkPiTVaSCdUMAnQj

WuNRBsHya(12. mei 2021)

HvgBmyGAYRfJ

BnSyIFfrHiNvZ(08. juli 2021)

vRZqdNTtHEB

NjHtZBRpdbEku(22. juli 2021)

uKgqcRbosVA

LEES MEER...