Een ziekenhuis in Utrecht gaat patiënten intensiever begeleiden bij het gebruik van opiaten na een operatie. Ze starten een pilotstudie om te onderzoeken hoe ze een mogelijke afhankelijkheid aan zware medicatie kunnen voorkomen. In Nederland hebben ruim 14.000 mensen een opiatenverslaving.

Ruim 1 miljoen Nederlanders gebruiken jaarlijks opiaten, waarvan ruim 200.000 langdurig. De term ‘langdurig’ is voor ieder individu verschillend en afhankelijk van het soort operatie. Daarom duurt de pilotstudie drie maanden, binnen die tijd gaat het om bestrijding van acute pijn. Na drie maanden gaat het om chronische pijn. Het gebruik van opiaten is op zichzelf geen probleem, want het is wel degelijk effectief bij pijnbestrijding, maar mensen die langdurig opiaten gebruiken kunnen sneller afhankelijk worden en mogelijk zo een verslaving ontwikkelen. Bij gebruik op lange termijn kunnen ook psychische klachten zoals depressie, rusteloosheid en angststoornissen optreden.

Preventief werken
Het Diakonessenhuis start deze week met een pilot om dit potentieel maatschappelijk probleem aan te pakken door te kijken of langdurig opiatengebruik verminderd of zelfs voorkomen kan worden. Op de vraag waarom het ziekenhuis dit gaat doen, antwoord woordvoerster Trudy van den Oosten: ‘Beter uit preventie, dan te laat’.

Kortere gebruikstijd
Na een operatie verbleven mensen vroeger een week in het ziekenhuis waar hun pijnmedicatie werd gereguleerd door het ziekenhuis. Tegenwoordig gaan mensen veel eerder naar huis en krijgen ze opiaten in pilvorm mee voor de pijn. Uit onderzoek blijkt dat deze opiaten na 48 uur niet meer nodig zijn en mensen met paracetamol verder kunnen. In deze pilotstudie gaat het ziekenhuis deze medicatie standaard voorschrijven voor maximaal 48 uur. Als blijkt dat de opiaten langer voorgeschreven moeten worden, gebeurt dat met een stopdatum en in goed overleg met de eigen huisarts.

Intensievere begeleiding
Ook wil het ziekenhuis dat patiënten voor het gebruik goed geïnformeerd worden en begeleiding krijgen bij het afbouwen van deze zware pijnstillers. De medewerkers van de acute pijnservice geven informatie over de langetermijngevolgen en alternatieven voor opiaten. Als mensen langer pijnmedicatie nodig hebben, helpen zorgprofessionals bij het afbouwen. Zo kunnen patiënten ondersteuning krijgen via een app, maar worden ze ook één tot vier keer in deze drie maanden gebeld. Het ziekenhuis hoopt dat alle patiënten binnen deze tijd gestopt zijn met het gebruik van de opiaten.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...