Enkele jaren terug zijn verslavingszorginstellingen waaronder Tactus, een onderzoek gestart naar vroegsignalering en -behandeling van verslaving in de huisartsenpraktijk. Hieruit blijkt dat na enkele consulten het gebruik van middelen afneemt.
Voor het onderzoek werden huisartsen van 21 praktijken in de regio Almelo geschoold in het signaleren van verslaving. Ook werden er extra praktijkondersteuners huisartsen (POH) ingezet die gespecialiseerd zijn in verslavingsproblematiek. Er werd tijdens het project vooral gefocust op alcoholproblematiek en benzodiazepinengebruik.
Het probleem
In een huisartsenpraktijk met ongeveer 2100 patiënten worstelen tussen de honderd en honderdvijftig mensen met problematisch alcoholgebruik. Tussen de veertig en 75 mensen zijn langdurig gebruikers van benzo’s. Vaak zijn deze mensen niet goed in beeld omdat de drempel voor hulp zoeken hoog is en de klachten niet specifiek genoeg zijn. Huisartsen hebben daarnaast vaak onvoldoende tijd en ervaring met verslaving om de juiste hulp te verlenen.
Het onderzoek
Voor het onderzoek zijn 98 mensen gevolgd. In de helft van de gevallen kwamen ze voor alcoholproblematiek of benzodiazepinen. Er kwam ook ander middelgebruik voor zoals nicotine en cannabis. Het onderzoek verliep niet altijd soepel; Tactus meldt dat er soms weerstand was tegen het verminderen van met name medicijnengebruik. Voor huisartsen koste het ook veel tijd om het gesprek goed aan te gaan, waardoor ze in tijdgebrek kwamen.
Weg naar herstel
Maar eenmaal onder begeleiding vonden er één tot zes consulten plaats verspreid over een periode van vier maanden. Veertien procent van de deelnemers heeft het traject niet afgerond. Toch zijn de volgende doelen bereikt met het onderzoek: bij 65% van de deelnemers is bewustwording gecreëerd, 51% is gestopt met het gebruik van de middelen en 33% gaf aan hun gebruik te hebben verminderd na het onderzoek. Tactus vindt dat er meer onderzoek nodig is maar noemt de voorlopige uitslagen veelbelovend: ‘Hoewel het niet zeker is hoe het de patiënten zou zijn vergaan. Zonder de hulp van de POH, lijken de resultaten, die tijdens de begeleiding werden geboekt, flink.’
LEES MEER...