BMI vertelt niet het hele verhaal

De Body Mass Index (BMI) geeft een vertekend beeld van iemands gezondheid. Mensen met een hoge of bovengemiddelde BMI-score hebben namelijk niet altijd overgewicht of obesitas. Buikvet is een veel belangrijkere factor in het bepalen van iemands welzijn.

Volgens hoogleraar Obesitas en Biologisch Stressonderzoek Liesbeth van Rossum vertelt de BMI-score lang niet alles. ‘BMI houdt bijvoorbeeld geen rekening met hoe het gewicht is samengesteld. Hoe zwaar is de  bot-, spier- en vetmassa? En hoeveel van het gewicht is vocht? Dat vertelt de index niet’, zegt Van Rossum in een eerder interview.

De hoogleraar is van mening dat huisartsen en andere zorgverleners zich nog te vaak aan BMI vasthouden. Het is volgens haar beter om de hoeveelheid vet rondom de buik te meten. ‘ Daar liggen onze belangrijke organen. Mensen mogen heupvet dan wel minder aantrekkelijk vinden, maar de echte boosdoener is vet op de buik. Dit gebied is hormonaal actiever en er worden ook allerlei ontstekingsstoffen aangemaakt.’

Heeft BMI dan nog wel een functie? Van Rossum zegt van wel en benadrukt dat wetenschappers die met statistieken en grote groepen werken, termen als overgewicht en obesitas nodig hebben. ‘Maar als je wilt weten of iemand te veel (schadelijk) vet heeft, moeten we ook naar andere scores kijken.’

Overgewicht en obesitas zijn een groot gezondheidsprobleem. Een tijd geleden meldde de Wereldgezondheidsorganisatie nog dat er in veertig jaar tijd tien keer zoveel obesitaskinderen zijn bijgekomen.

Datum: 01-11-2017

Reageer reacties (0)
LEES MEER...