Bossche wethouder stapt op ‘om alcoholprobleem’

Normaal gesproken proberen wij als journalisten zo objectief mogelijk het nieuws te verslaan. Journalisten informeren namelijk, wij hebben geen mening. (Die hebben we wel, maar die horen we niet te gebruiken in nieuwsberichten.) Maar na het lezen van de kop ‘Bossche wethouder stapt per direct op vanwege alcoholprobleem’, willen we toch even onze frustratie uiten. Want dit is dus precies dat stigma waar we het continu over hebben.

Wat is er gebeurd? Jos van Son, de wethouder van sport en verkeer en vervoer in ’s-Hertogenbosch, raakte eerder deze week onder invloed van alcohol van de weg. Zijn identiteit werd door de politie geheim gehouden, maar zelf schreef Van Son vanmorgen een brief waarin hij zijn ontslag aankondigde. Hij benoemt in de brief dat niemand mag rijden onder invloed, maar dat hij in verband met zijn functie en verantwoordelijkheid in het openbaar bestuur van Den Bosch zelf geoordeeld heeft dat hij zijn functie moet neerleggen.
‘Ik heb een alcoholprobleem en sinds kort professionele hulp’, aldus Van Son.  

'Alcoholprobleem, dus afgeschreven'
Tot zover… als dit zijn eigen beslissing is, dan is dat een moedige en verantwoordelijke beslissing.
Maar de manier waarop het in de media staat is tenenkrommend. ‘Wethouder stapt op vanwege alcoholprobleem’. Daar staat dus eigenlijk dat iemand die ‘een alcoholprobleem’ heeft, afgeschreven is. Dat het een hork is die niet in staat is zijn werk te doen, omdat hij te veel drinkt. Alsof behandeling niet mogelijk is en iemand na bijvoorbeeld vier weken opname gewoon zijn of haar werk weer kan doen.

'Geen morele zwakte'
Begin januari krijgt de Amerikaanse wetenschapper Nora Volkow een eredoctoraat van de Universiteit van Amsterdam toegekend. Volkow toonde als eerste onderzoeker afwijkingen in het beloningssysteem bij verslaafden aan. Dit onderzoek leidde tot het inzicht dat verslaving een ziekte is (en dus behandelbaar) en geen morele zwakte.
Wij zijn benieuwd hoe de kranten gekopt hadden als Van Son diabeet was en door een te lage bloedsuikerspiegel van de weg was geraakt.

17/11/2017

Reageer reacties (1)

Kamiel(17. november 2017)

Onder het kopje 'Geen morele zwakte' stellen jullie dat het onderzoek van Volkow leidde tot het inzicht dat verslaving een ziekte is (en dus behandelbaar) en geen morele zwakte. Geweldig onderzoek, maar zij is van deze 21e eeuw... Dit inzicht was er al véél langer: "The American Medical Association (AMA) declared that alcoholism was an illness in 1956." De AA kende dit inzicht ook al vóór WWII. En zelfs al in de 19e eeuw begon dit inzicht: "Scottish physician Thomas Trotter was the first to characterize excessive drinking as a disease, or medical condition.[9]

Others point to American physician Benjamin Rush (1745–1813), a signatory to the United States Declaration of Independence — who understood drunkenness to be what we would now call a "loss of control" — as possibly the first to use the term "addiction" in this sort of meaning.[10]

My observations authorize me to say, that persons who have been addicted to them, should abstain from them suddenly and entirely. 'Taste not, handle not, touch not' should be inscribed upon every vessel that contains spirits in the house of a man, who wishes to be cured of habits of intemperance.

— Levine, H.G., The Discovery of Addiction: Changing Conceptions of Habitual Drunkenness in America. 

Rush argued that "habitual drunkenness should be regarded not as a bad habit but as a disease", describing it as "a palsy of the will". Rush expounded his views in a book published in 1808."

FF googlen en wikipedia-en :P dit inzicht was er allang dus...! 

LEES MEER...