Onderzoekers van het Texas A&M College of Medicine hebben zenuwcellen (neuronen) ontdekt die reageren op cravings. Uit verdere studie blijkt dat het onderdrukken van die zenuwcellen helpt om cravings te weerstaan. Deze doorbraak zou in de toekomst mensen met verschillende verslavingen kunnen helpen, denkt hoofdonderzoeker Dr. Jun Wang.
‘Alcoholisme is een bekende ziekte, maar we weten nog niet precies hoe dat in het brein werkt’, zegt Dr. Jun Wang. Het hersendeel waar het om gaat kun je zien als een boom met takken, die ook weer takjes hebben. Elke tak bestaat uit één of twee types dopamine, het ene type ontmoedigt je om actie te ondernemen, de ander spoort juist aan om in actie te komen. Die laatste speelt een belangrijke rol bij verslaving.
Grote hoeveelheden drinken prikkelt het neuron met dopamine dat aanzet tot actie, waardoor je ongeremder wordt. Dr. Jun Wang: ‘ Als deze neuronen geprikkeld worden, ervaar je craving. Ze dwingen je om actie te ondernemen, bijvoorbeeld om nog meer alcohol te drinken.’ Het creëert een vicieuze cirkel, want drinken activeert het neuron en het actieve neuron stimuleert nog meer drinken.
Toch was dat niet de grootste ontdekking. Toen de dieren in het experiment een medicijn kregen dat het neuron blokkeerde, verlangden ze minder naar alcohol. 'Als we die hersenactiviteit kunnen onderdrukken, kunnen we dat ook met alcoholconsumptie. Misschien kunnen we deze uitkomst in de toekomst gebruiken om een specifieke behandeling te ontwikkelen. Mijn ultieme doel is natuurlijk om te begrijpen hoe verslaving in het brein precies werkt. Als we dat weten, ooit, kunnen we cravings onderdrukken en de cyclus van alcoholisme en verslaving stoppen', aldus Dr. Jun Wang.
LEES MEER...