Iedere twee jaar een CT-scan zou longkanker bij zestigplussers die gerookt hebben of dat nog doen voorkomen.
Longkanker geeft geen pijnklachten daarom komen mensen met tumoren in de longen vaak pas bij de dokter als de kanker is uitgezaaid. Met een bevolkingsonderzoek zouden 1100 sterfgevallen per jaar voorkomen kunnen worden. Dat meldt het Erasmus UMC in hun onderzoek. Dit betekent voor sommige mensen boven de zestig een levensverlenging van wel tien jaar. Stoppen met roken is altijd goed voor de gezondheid. Toch is een CT-scan voor de doelgroep vijf keer meer succesvol.
Betere behandelopties.
In Europa wordt al enige tijd nagedacht over het starten van een longscreening. Met een bevolkingsonderzoek kan de ziekte eerder aan het licht komen, waardoor er betere behandelopties zijn.
Proefbevolkingsonderzoek
Er loopt al een proefbevolkingsonderzoek voor mensen tussen de zestig en 79 die minimaal 35 jaar lang meer dan één sigaret per dag rookten. Met deze proef hopen de onderzoekers erachter te komen hoe ze de screening het beste kunnen opzetten. De animo onder de doelgroep is groot. Er zijn bij alle Europese behandelcentra al meer dan 11.000 aanmeldingen door (oud-)rokers. Uiteindelijk mogen er 12.500 Nederlandse zestig plussers meedoen met het onderzoek.
Huidige cijfers
Naar schatting loopt twintig procent van de (ex)rokers boven de zestig een hoog risico op longkanker. Het aantal mensen met longkanker in Nederland lag vorig jaar rond de 14.000. Jaarlijks overlijden er rond de 10.000 mensen aan deze vorm van kanker.
LEES MEER...