Dag 1: Alcohol en kanker

Vandaag is de eerste dag van de Britse Alcohol Awareness week. Ook wij doen mee, met elke dag een educatief online artikel. Het thema van vandaag: alcohol en kanker.

Alcohol zelf is geen kankerverwekkende stof, maar bij de afbraak van alcohol ontstaat de zeer giftige stof aceetaldehyde. In de mond, keel en strottenhoofd wordt onder invloed van enzymen en bacteriën de alcohol al voor een klein deel afgebroken tot aceetaldehyde. Deze stof beschadigt de cellen. De gezonde cellen delen zich en vervangen de beschadigde cellen. Door de versnelde celdeling zijn de cellen extra gevoelig voor kankerverwekkende stoffen. Darmkanker kan ontstaan omdat alcohol zorgt voor een verhoogde afgifte van galzuur. 

Wist je dat:
- jaarlijks 2900 Nederlanders kanker krijgen als gevolg van alcoholgebruik?
- er van die groep, 1000 mensen sterven?
- bij 10% van alle mannen met kanker, alcohol de boosdoener is? Bij vrouwen ligt dit op 3%
- zware drinkers 55 procent meer kans hebben op een melanoom, de meest dodelijke vorm van huidkanker? Onderzoekers verklaren dat daar twee oorzaken voor zijn. Alcohol maakt mensen roekeloos, waardoor ze zich minder goed beschermen tegen zonlicht. Daarnaast zorgt alcohol voor een biologische verandering, waardoor de huid gevoeliger wordt voor ultraviolet straling die de zon uitzendt
- twee glazen alcohol per dag de kans op mond- keelholte en bepaalde vormen van slokdarmkanker verhoogt?
- drie glazen alcohol per dag al genoeg is genoeg is om leverkanker te veroorzaken? Met elke 10 gram geconsumeerde alcohol, wordt het risico met 4 procent verhoogd. Ook de kans op darmkanker neemt bij drie dagelijkse glazen alcohol toe
- mensen die dagelijks vier glazen alcohol (of meer) drinken, dubbel zoveel risico lopen op mondkanker dan mensen die niet drinken?
- de combinatie met tabak al deze risico's sterk vergroot?

Bronnen: WHO, World Cancer Research Fund, STAP, KWF Kankerbestrijding, Australische kankerbestrijding, Popelier, Schutze M.

Klik hier voor het inleidende artikel over de Alcohol Awareness Week.

Datum: 14/11/2016

Reageer reacties (0)
LEES MEER...