Drie tips voor het vergroten van zelfrespect

Door langdurig gebruik en verslaving, daalt je zelfrespect over het algemeen tot een vrieswaarde van -10. Deze drie vaardigheden kunnen ons – eenmaal in herstel – helpen het zelfrespect weer een eindje op te krikken.

1. Accepteer jezelf
Zelfacceptatie klinkt voor sommigen zweverig en vaag, maar het is de basisvoorwaarde voor een gelukkig leven. Bijna iedereen maakt de koppeling tussen eigenwaarde én succes én de mening van anderen. Helaas zorgt dat ervoor dat onze  eigenwaarde afhankelijk is van factoren buiten onszelf. Maar hee, soms heb je succes en soms niet, soms vinden anderen je fantastisch en soms niet. We zijn echt prima zoals we zijn, los van wat we doen of wat anderen van ons vinden.

Tip: Wees selectief met wie je omgaat. Mijd negatief ingestelde mensen, negeer hun mening. Omring je daarentegen met positief ingestelde mensen, met mensen die jou nemen zoals je bent en die jou energie geven. En bovenal: heb je zelf onvoorwaardelijk lief, vaar je eigen koers en houd daaraan vast.

2. Spreek je uit!
Is iemand onaardig of respectloos? Laten we het niet wegwuiven, maar er gewoon wat van zeggen.  Iemand met voldoende zelfrespect accepteert het niet als andere mensen hem of haar slecht behandelen. Assertiviteit vanuit subassertiviteit aanleren is lastig, omdat er vaak diepere gevoelens bij betrokken zijn, zoals schaamte of angst.

Tip: Als je het moeilijk vindt, begin dan klein en ben assertief tegen mensen die weinig voor je betekenen. Is je biefstuk te rood? Zeg het tegen de serveerster. Kruipt iemand voor in de rij? Spreek diegene erop aan. Zo kan je stapje voor stapje steeds meer vooruitgang boeken. 

3. Weg met de slachtofferrol
Een slachtofferrol en het nemen van verantwoordelijkheid zijn twee uitersten hoe je met vervelende omstandigheden om kunt gaan. Het eerste is een passieve, reactieve houding. Het feit dat je in een vervelende situatie zit, verlamt je. Je begrijpt er niets van waarom het jou nu weer overkomt, geeft anderen de schuld en wordt overmand door negatieve emoties. Maar feit is dat alleen jij verantwoordelijk bent voor je leven en alleen jij veranderingen teweeg kan brengen. En natuurlijk zijn er zaken waar je geen controle over hebt, maar zelfs dan is het nog aan ons hoe we daarop reageren. Bereidheid om die verantwoordelijkheid bij de lurven te pakken is een belangrijke bron waaruit zelfrespect ontstaat.

Tip: Pak je problemen aan en stop met alle wijzende vingers. Je kunt je energie beter stoppen in het nemen van stappen in de juiste richting. Hierdoor word je sterker, onafhankelijk en bovendien een stuk gelukkiger.

Datum: 24/05/2017

Reageer reacties (2)

Hsns(31. mei 2017)

En....wees lief voor jezelf!

Hans en niet Hsns(31. mei 2017)

En....wees lief voor jezelf!

LEES MEER...