Cardioloog Robert Riezebos van het OLVZ in Amsterdam ziet steeds meer patiënten met hartfalen, hartritmestoornissen en onlangs nog een sterfgeval door het gebruik van onder andere cocaïne, speed en xtc. Dat meldt de Telegraaf.
Riezebos wordt op de cardiologieafdeling wekelijks geconfronteerd met patiënten die hartproblemen kregen door drugs. Dat terwijl aan het begin van zijn opleiding in 2000 dit soort opnames slechts een paar keer per jaar voorkwam.
Cocaïne
Ongeveer één op de vier hartinfarcten bij mensen van 18 tot 45 jaar is het gevolg van cocaïnegebruik. Het middel verhoogt de hartslag en vernauwt de bloedvaten. Het hart heeft meer zuurstof nodig, maar krijgt door de vernauwde bloedvaten juist minder. Daardoor moet het hart dus harder werken om zuurstof binnen te krijgen.
Ouderen
Riezebos ziet niet alleen jongeren ‘We zien steeds meer 50-, 60- en 70-jarigen die cocaïne gebruiken’, zegt Riezebos. Hij wijst erop dat deze groep een groter risico loopt. Een veertigjarige die een hartinfarct heeft gehad, moet de rest van zijn leven medicatie slikken maar herstelt daar sneller van dan iemand van zeventig. Vaak hebben ouderen al onderliggende hart- en vaatproblemen. Het cocaïnegebruik kan dat alleen maar verergeren.
17/10/2018
Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.
LEES MEER...