Europese Commissie wil limiet op ‘foute’ vetten

Het Europese parlement wil een wettelijk limiet op ‘foute’ vetten in snacks, zoals friet en pizza. Gisteren werd ingestemd met het voorstel. Het omlaag brengen van de hoeveelheid ‘foute’ vetten moet ervoor zorgen dat het aantal mensen dat sterft aan de gevolgen van het eten van te veel transvetzuren daalt.

Een op de zeven sterfgevallen in de EU is gerelateerd aan risico’s die zijn verbonden aan het eten van deze onverzadigde vetzuren. ‘Ze maken veel Europeanen te dik, met diabetes en hart- en vaatziekten tot gevolg’, zegt Annie Schreijer-Pierik, Europarlementariër en CDA-lid. Bovendien zegt het Nederlands Voedingscentrum dat dit type vetzuren in verband wordt gebracht met Alzheimer en onvruchtbaarheid.

Denemarken staat sinds 2003 als enige EU-land wettelijk toe dat er maximaal twee procent transvetzuren in voeding mag zitten. Inmiddels is daar het aantal mensen met hart- en vaatziektes gedaald. Volgens de Deense autoriteiten redt de maatregel ongeveer vijfhonderd levens per jaar.

Datum: 27/10/2016

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...